Бойчев към управляващите: Искате да изкарате пълен мандат, но сте избрали път към предсрочното му прекратяване
Секция: ПОЛИТИКА
27 Април 2017 13:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бойчев към управляващите: Искате да изкарате пълен мандат, но сте избрали път към предсрочното му прекратяване

/КРОСС/ „Поставили сте си цел да изкарате 4-годишен мандат, но избраният от вас път е най-бързият към предсрочното му прекратяване". Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България" Жельо Бойчев по време на дебатите по проектоправилника за организацията и дейността на Народното събрание във връзка с провеждането на блиц-контрол във всяка първа сряда на месеца, предаде „Фокус".

Бойчев цитира изказване на председателя на парламента Димитър Главчев в началото на 44-тото Народно събрание, в което той посочва, че за него решаващо значение ще има парламентът да продължи да работи открито и прозрачно и че има дълбока вяра в демокрацията.

„Питам г-н Главчев, какво от всичко това, което направихте с промените в правилника досега, е следствие на тази ваша убеденост и вяра в парламентаризма, демокрацията и прозрачната работа на българския парламент. Стъпка по стъпка, малко по малко, вие непрекъснато орязвате всяка едно от тези завоевания в нашия правилник, за да стигнем до този блиц-контрол", коментира Бойчев.

По думите му едно от най-големите постижения на демокрацията е именно възможността за контрол на дейността на изпълнителната власт.

„По същество вие ще отнемете това право днес. Ако колегите от ГЕРБ са упълномощили министър-председател да бъде Бойко Борисов и са му гласували това доверие, питам от какво се притесняват г-н Борисов да излезе от тази трибуна и да даде отговор на актуалните въпроси", попита Бойчев.

„Доколкото разбирам от това коалиционно споразумение има няколко вицепремиери, които най-вероятно ще бъдат част от лидерите на Обединени патриоти. Какво притеснение има тези вицепремиери да излязат от тази трибуна и да дадат отговор за дейността на изпълнителната власт", попита Бойчев.