БСК взе отношение по казуса със срещата на Сашо Дончев и Сотир Цацаров
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Април 2017 19:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСК взе отношение по казуса със срещата на Сашо Дончев и Сотир Цацаров

/КРОСС/ На 27 април 2017 г. се проведе редовно заседание на Управителния съвет на Българска стопанска камара (БСК). Заседанието е насрочено преди повече от месец и основната дискусионна тема, включена в неговия дневен ред, беше посветена на перспективите в дейността на БСК.

С оглед появили се през последните дни в публичното пространство теми и проблеми, обект на дискусия стана и срещата между г-н Сашо Дончев и г-н Сотир Цацаров. Г-н Дончев представи пред членовете на УС на БСК детайлна информация за събитията около въпросната среща и отговори на всички поставени въпроси. След изслушването членовете на УС потвърдиха изразената от тях на 24 април т.г. позиция, а именно, че:

1. УС на БСК не е инициирал и не е упълномощавал своя председател за провеждане на среща с Главния прокурор на РБ;

2. УС няма основания да смята, че г-н Дончев е търсил среща с г-н Цацаров, още по-малко че го е направил в качеството си на председател на УС на БСК;

3. УС на БСК осъжда и се противопоставя на всеки опит на публични фигури да търсят решения на отделни проблеми по начин, различен от утвърдените законови и обществени норми на открит диалог и публичност;

4. УС декларира категоричната си позиция, че прилаганият от БСК до момента подход на прозрачност в отношенията с институциите ще остане непроменим и занапред.

Във връзка с появили се днес спекулации в някои медии информираме, че предоставената от г-н Дончев информация по случая не дава основания на УС да преразглежда функциите му на председател на съвета и такъв въпрос не е бил обект на дискусия.

В рамките на предварително планирания дневен ред, членовете на УС на БСК приеха Годишния отчет на Борсова информационна компания „Капиталов пазар „ЕООД за дейността й през 2016 г. и одобриха становище на БСК относно проект за поемане на ангажименти, публикуван на 13 март 2017 г., във връзка с Дело COMP AT.39816 - Доставки на газ нагоре по веригата в Централна и Източна Европа ангажименти.