Българите не познават видовете избирателни системи
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Април 2017 21:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българите не познават видовете избирателни системи

/КРОСС/ Българите категорично не познават и не различават видовете изборни системи. Това стана ясно от проучването "Избори след изборите" на Института за политика, цитирано от news.bg.

Освен че гражданите не различават видовете изборни системи, 76% от анкетираните посочват и че по никакъв начин не са се повлияли от експертни мнения и становища по темата. Едва 34% от анкетираните декларират информираност по въпроса от медиите.

Според проучването на Института за политика най-много от гражданите одобряват мажоритарната система с абсолютно мнозинство - 40.7%. Поддръжниците на тази система са избирателите, ориентирани в политическото пространство център-дясно.

На второ място българите посочват действащата в момента пропорционална избирателна система с преференции. В нейна подкрепа са се обявили 36.8% от анкетираните. Поддръжниците на тази система са избирателите, ориентирани в политическото пространство център-ляво.

Най-слабо подкрепена е смесената мажоритарна система - 22.5%. Тя се подкрепя най-вече от центристите.
До голяма степен тези резултати са сходни с резултатите от референдума, който се проведе 6 ноември 2016 г. Това показва, че обществената нагласа относно изборните системи в България не се е променила.

Внимание следва да се обърне на факта, че 30.6% от анкетираните са посочили, че изобщо не са проследили изказванията на експерти по медиите относно внесеното предложение в резултат на проведения референдум. 55.3% от българите са заяви, че изказванията на експертите въобще не са им повлияли върху мнението за предпочитаната от тях форма на гласуване.

Според проучването на Института за политика най-образованите хора в страната застават зад мажоритарната система с абсолютно мнозинство, а гражданите с най-ниски икономически възможности подкрепят пропорционалната избирателна система.

Проучването на Института за политика разгледа и други много важни за обществото проблеми като отчуждаването на българите от държавните институции , мнението на гражданите относно коалиционното управление, както и патриотизма и европейската идентичност, която се наблюдава между хората.
Според проучването 87% от гражданите са посочили, че се чувстват отчуждени от държавните институции и управляващите в страната. Според 62% от анкетираните политиците у нас не се интересуват от положението на обикновения българин.

74% от анкетираните декларират, че подкрепят стабилно коалиционно управление. Според проучването българина се е уморил от честите избори и желае държавата да функционира предвидимо и стабилно. Прави впечатление и че над 60% от хората у нас желаят окрупняване на политическите партии, между които най-много избирателите от център и център-ляво, гражданите със средно образование и българите, които живеят малко над линията на бедността.

Според проучването българите носят у себе си в еднаква степен патриотизъм и проевропеизъм. Патриотизмът е най-силен при среднообразованите граждани, както и при привържениците на крайнодесните и крайнолевите политически убеждения. Въпреки това над 60% от всички анкетирани са посочили, че за тях е важно да бъдат европейци и че носят европейска идентичност у себе си. Това показва, че ценностите на патриотизма и европейската идентичност могат да съществуват съвместно и безконфликтно в българското общество.

Проучването на Института за политика е проведено в периода 10 - 21 април, като в него са били анкетирани 1 200 пълнолетни граждани в 44 населени места, 30% от които - малки градове и села.

Целта на изследването е да проследи, систематизира и анализира обществените нагласи спрямо актуалните и предстоящите политически събития в страната. Проучването беше представено на пресконференция, на която присъстваха председателят на Управителния съвет на Института за политика - проф. Антоанета Христова, изпълнителният директор на Института и бивш народен представител - Калина Крумова и гл. ас. Илиана Начева.