Патриотите обсъдили кои министерства искат
Секция: ПОЛИТИКА
28 Април 2017 09:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриотите обсъдили кои министерства искат

/КРОСС/ „Новото правителство няма да бъде задкулисно". Това обяви пред БНТ лидерът на НФСБ и съпредседател на Обединени патриоти Валери Симеонов.

Той сподели, че заедно с другите председатели на Обединените патриоти са обсъдили евентуалното разпределение на министерски постове и сега предстоят преговори с ГЕРБ.

„Така трябваше да се проведат преговорите, за да имаме стабилно управление. Не може да има такова, когато се започва с личности, така както се случваше досега. Знаете, че преди сключване на каквото и да е коалиционно споразумение в страните с развита демокрация, винаги се водят дълги преговори. Това е нормалният начин", коментира още Валери Симеонов.


„Би трябвало в основата на едно управление да се поставят задачите, които ще се изпълняват. Всяка дума от коалиционното ни споразумение е обсъдена обстойно. Чак след това идва назначаването на постове", отбеляза още съпредседателят на Обединените патриоти.

По думите му ГЕРБ и Патриотите са дали заявка за едно прозрачно управление.

„Наясно сме, че искаме да привлечем и получим подкрепата на българския народ. Искаме да получим доверието на колкото се може по-голям кръг хора. С публикуването на това споразумение даваме знак за прозрачно управление. За всеки българин е добре да знае, че няма никакви сделки под масата. По-добре е всичко да е поставено на масата, да е ясно, че няма задкулисие. Непрекъснато се очаква политиците да бъдат двуличници, да бъдат прикрити, да има сделки, схеми, далавери и прочие. Ние не сме такива и искаме хората да го видят това", коментира още Валери Симеонов.


Той каза, че са обсъдили заедно със Красимир Каракачанов и Волен Сидеров евентуалното разпределение на министерски постове.

"Говорихме вчера с колегите Каракачанов и Сидеров за това кои биха били най-важните министерства за Обединените патриоти и къде бихме могли да имаме претенция за министерства, не говоря за хора. Стигнахме до някакво споразумение, както за брой, така и за браншове. Все пак това е един разговор между нас. Тепърва предстои да уточним позициите и да продължим преговорите с колегите от ГЕРБ.

Принципът ще е експертно-партиен. Няма как изцяло да се откажем от политическата ни програма. От друга страна ни е ясно, че има определени позиции, където ще е по-добре да има хора, които са вътре от съответната структура или са работили в тези структури. Ще работим като отбор, не виждам друг начин", коментира още Валери Симеонов.

Относно ситуацията в Македония, съпредседателят на Обединените патриоти заяви, че има един единствен изход.

"Изходът е ясен. Търсене на диалог и намиране на начин и решение, така че всъщност управлението на западната ни съседка да бъде формирано от македонски партии, а не от албански. Само там виждам изход. Иначе ставаме свидетели на началото на една дълбока криза, която досега е тлеела. На един тлеещ огън, който може да се превърне в пожар. Това е спонтанен опит за спасяването на държавността на една страна. Неслучайно реакцията на полицията е непостоянна. Това говори за сериозни разделителни процеси в Македония. За съжаление трудно може да се окаже, каквато и да била помощ в един такъв момент. Трябва да се обмисли всеки дипломатически ход спрямо тях. Трябва да насърчаваме всякакви форми на успокояване и стабилизиране на ситуацията там", каза Валери Симеонов.