Сериозни нападки от член на ВСС срещу "пречупения" и "умрял от страх" Лозан Панов
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Април 2017 09:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сериозни нападки от член на ВСС срещу "пречупения" и "умрял от страх" Лозан Панов

/КРОСС/ Лични подробности за психическото състояние на преживял катастрофа човек, недомлъвки и яростна защита на главния прокурор предложи в участието си в „Тази сутрин" по БТВ представляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов. Магистратът, който беше заподозрян, че поддържа есемес комуникация с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, призова председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов „да не се прави на Многострадалната Геновева".

Съдия №1 поиска проверка на разговора в ЦУМ с участието на главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов. Часове след това той беше посрещнат от маскирани младежи с истински агнешки главички в ръце пред ВСС, а по време на заседанието на кадровия орган 2 часа и половина беше обсъждан стар сигнал срещу него за натиск върху магистрати.

Мнозинството във ВСС в крайна сметка отхвърли предложението на опозицията.

„Прави се на смелчага, а когато беше в болницата се наложи да го нося на гръб от „Пирогов" до ВСС да си оттегля молбата. Такъв нож, какъвто заби в моя гръб, по същия мръснишки, долен начин, заби в гърба на главния прокурор. Ходех в болницата, няма да споделям къде го намерих, в какво състояние го намерих, той се отказа, прекъснахме процедурата, молехме му се да продължи... Той беше умрял от страх", продължи Узунов.
Той визира инцидента, в който пострада Панов, докато беше кандидат за поста председател на ВКС - автомобил го блъсна близо до дома му. Шофьорът, руски гражданин, закара съдията в болница. Панов първоначално се отказа от конкурса, но след това все пак реши да остане.

На въпроса от какво е бил „умрял от страх" (и защо разказва целия сюжет) Узунов опита да избяга от темата, като цитира оценката на бившия служебен премиер (и бивш съветник на ДПС) проф. Георги Близнашки: „Той е един пречупен човек".

Представляващият ВСС „претопли" и друг стар скандал, в който някои медийни кръгове замесиха Лозан Панов - срещата на председателя на ВКС с адв. Иван Тодоров: „Убеждавам се във фалшивия морал на този човек - иска да знае какво е говорил главният прокурор в ЦУМ, но не иска да каже какво е говорил, кой го е завел под ръчичка в една известна адвокатска кантора в София, кантората на адв. Тодоров. Всички колеги знаят какви интереси в кадруването има тази кантора, какъв голям материален интерес има".

Още в началото на миналата година адв. Тодоров излезе пред медиите и заяви, че не е приемал Лозан Панов в кабинета си. С разпечатки от „Виваком" той доказа и че не използва мобилния телефон, от който гореспоменатите медийни кръгове твърдяха, че е писал есемеси на шефа на ВКС.

Представляващият ВСС обаче призова медиите да разследват как са приключили делата, по които страна е кантората на адв.Тодоров: "Аз не знам, питам този моралист (Лозан Панов-б.р.) да каже!)".

Димитър Узунов омаловажи срещата на Сотир Цацаров със Сашо Дончев и Георги Гергов, като посочи, че „тези хора не са адвокати, не са страни по дела, не са криминално проявени".

По думите на представляващия „така се е случило", че срещата да не е в прокуратурата, а в частен офис. Узунов подчерта, че с вчерашният отказ на ВСС да проверява обстоятелствата около разговора „показахме на олигархията, че този човек (Сотир Цацаров-б.р.) трябва да работи спо-кой-но!".