Мике Шурман от Съвета на Европа: Децата могат да участват в законодателния процес от самото начало
Секция: Интервюта
28 Април 2017 09:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мике Шурман от Съвета на Европа: Децата могат да участват в законодателния процес от самото начало

Интервю на агенция "Крос" с Мике Шурман, международен консултант по детските права към Съвета на Европа

1.Защо България е избрана за провеждането на Инструмент за оценка на Съвета на Европа и процеса на пилотиране?

България беше доброволец след като методологията беше изпробвана в 3 държави. Това доброволно участие демонстрира голяма отдаденост към детските права и детското участие. Освен това, именно в София, през месец април миналата година, се проведе конференцията на Съвета на Европа, където беше представена Стратегията за правата на детето, в която утвърждаването на детското участие е ключов приоритет.

2. Кои са силните страни на България?

Съветът на Европа искаше да работи с държави от различни части на Европа, страни с различно историческо наследство в областта на детското участие. България вече беше проявила интерес от Инструмента за оценка, след като пилотирането му беше осъществено в Ирландия, Румъния и Естония.

3. Като експерт в Съвета на Европа, имате ли информация за съществуването на консултативен орган, съставен само от деца, в други европейски държави?

Повечето европейски страни имат някакъв вид консултативни органи, съставени от деца и младежи, но те варират в зависимост от структурата и функцията си. В някои държави по-разпространени са младите хора на възраст около 20 години, а в други се включват деца под 18 години.

4. Как точно децата се включват в процеса на взимане на решения?

Съществува установен ред, който позволява на Съвета на децата да участва в законодателния процес от самото му начало, когато законът се пише, до крайното му приемане. Децата, на база на предварително запознаване с нормативни документи, които предстоят да се приемат на законодателно ниво, се произнасят с техни решения, които решения се изпращат на съответните органи. В последствие тези органи вземат предвид детските предложения и ги включват в нормативните документи.

5. Какво е присъствието на България в международен план по отношение правата на децата?

България активно участва в Ad Hoc комитета на Съвета на Европа за изпълняването на Стратегията за правата на детето. Конференцията на високо ниво в София, където Съветът на Европа стартира Стратегията си за правата на детето, беше посетена от голям брой представители на управлението, както и от високопоставени представители на ООН и Съвета на Европа. България бе домакин на конференцията и получи признание за огромния си успех. За пръв път деца от цяла Европа присъстваха на конференция на Съвета на Европа.

6. България е една от малкото държави, която има национален координационен орган за работа с деца - това е Съвета на децата. Как бихте определили работата си с него?

Досега съм работила с председателя на Съвета на децата, Йоана Захариева, за конференцията на високо ниво в София миналата година, и тя участва активно в срещата за подготовка за изпълнението на Инструмента за оценка на детското участие в България. Йоана е много дейна и ангажирана и предполагам, че останалите членове на Съвета на децата са също толкова дейни и ангажирани, колкото е тя, но не съм се срещал с тях все още. На семинара на 24-ти април се запазнах с още няколко от членовете на Съвета и определено съм очарована.

7. Какви са следващите стъпки след провеждането на този семинар в София?

Семинарът на 24 април "отприщи" процеса. Има 10 стандарта, за които всички заинтересовани страни, включително професионалисти, работещи с деца, правителствени представители и обществеността, ще трябва да съберат информация относно как функционира участието на децата в България. Това интегрира общуване с деца от различни части на страната и деца от различни среди. Също така включва определяне на различни ситуации, в които децата могат да участват, например в училищата, в правораздавателни ситуации, в такива, свързани със здравеопазването. Събраната информация ще доведе до определяне на добрите практики, както и пропуските в ситуациите на участие на деца в България. Резултатите ще бъдат събрани в доклад, с конкретни препоръки относно стандарти, на които не е отговорено, или такива, на които все още не е отговорено напълно. Аз съм консултанта, назначен от Съвета на Европа, да подкрепи процеса на изпълнение в България.