НСИ обяви индексите на цените на производител в промишлеността
Секция: ИКОНОМИКА
28 Април 2017 12:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НСИ обяви индексите на цените на производител в промишлеността

/КРОСС/ Общ индекс на цените на производител в промишлеността

Общият индекс на цените на производител през март 2017 г. намалява с 0.5% спрямо предходния месец, съобщават от Националния статистически институт. По-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост с 0.8%, в добивната промишленост цените нарастват с 1.1%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.

По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 1.8%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0.5%, а увеличение е регистрирано при производството на електрически съоръжения - с 1.3%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.7%.

Общият индекс на цените на производител през март 2017 г. нараства с 4.1% в сравнение със същия месец на 2016 година. Увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 12.4%, и в преработващата промишленост - с 5.7%, а намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.6%.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 15.2%, при производството на електрически съоръжения - с 4.0%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3.3%, а намаление е регистрирано при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0.8%, и при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 0.6%.

2. Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през март 2017 г. е с 0.3% под равнището от предходния месец. Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 0.9%, и в преработващата промишленост - с 0.4%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.

В преработващата промишленост спад на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 1.3%, при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - по 0.4%, а нарастване е отчетено при производството на електрически съоръжения - с 1.2%, при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели, и при производството на химични продукти - по 0.9%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през март 2017 г. нараства с 2.1% в сравнение със същия месец на 2016 година. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 8.8%, и в преработващата промишленост - с 4.0%, а намаление е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.8%.

По-високи цени в преработващата промишленост спрямо март 2016 г. са отчетени при: производството на основни метали - с 13.7%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3.9%, производството на електрически съоръжения - с 3.8%. Намаление на цените се наблюдава при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 0.7%, при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - по 0.6%.

3. Индекси на цените на производител на международния пазар
Индексът на цените на производител на международния пазар през март 2017 г. намалява с 0.9% в сравнение с предходния месец.

В преработващата промишленост е отчетен спад на цените с 1.2%. По-съществено намаление спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 1.9%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0.5%, а увеличение е отчетено при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2.8%, и при производството на електрически съоръжения - с 1.4%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през март 2017 г. нараства с 8.1% в сравнение със същия месец на 2016 година.

В преработващата промишленост увеличението на цените на производител през март 2017 г. е със 7.7% спрямо март 2016 година. По-високи цени са отчетени при производството на основни метали - с 15.6%, и при производството на лекарствени вещества и продукти - с 5.0%. Намаление на цените се наблюдава при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1.7%, и при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 0.1%.