Нинова: Да видим сега дали думите за национално съгласие могат да преминат в действия
Секция: ПОЛИТИКА
28 Април 2017 11:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нинова: Да видим сега дали думите за национално съгласие могат да преминат в действия

/КРОСС/ „БСП за България" внесе обща декларация на Народното събрание относно случващото се в Македония. Това обяви лидерът на парламентарната група Корнелия Нинова.

„Г-н Главчев, много добре знам, че по процедура няма как да предложа нова точка. Предлагам процедурите да не застават над политическата ни воля. Внесохме в деловодството обща декларация на Народното събрание", обяви Нинова от парламентарната трибуна, цитирана от „Фокус".

„Разтревожени сме от събитията в Македония, там отдавна текат процеси, които няма да приключват днес", посочи тя и допълни, че въпросът не е партиен, а за България.

Според нея не може народните представители и лидерите на партии да изразяват позиция във Фейсбук или Туитър.

„Тук в Народното събрание е мястото, където да изготвим обща, национално отговорна позиция и всички заедно да я отстояваме", заяви Корнелия Нинова.

„Всички декларирахме готовност за национално съгласие, когато става въпрос за България. Да видим сега дали думите могат да преминат в действия", коментира лидерът на БСП.

„Надявам се да намерите начин и отговорност тази декларация да стане факт".

Корнелия Нинова прочете внесената декларация, в която се посочва дълбока тревога от развитието на вътрешно-политическата криза в Македония. По думите ѝ случилото се в парламента на Македония е недопустимо посегателство върху институцията и демокрацията.

„Очакваме президентът на Република Македония да предприеме действия за успокояване на напрежението и връщане на полето на политиката", заяви Корнелия Нинова.

„Изразяваме подкрепа за държавното единство и териториалната цялост на Македония", поясни тя. По думите ѝ в рамките на предстоящото председателство на ЕС България трябва да изрази готовност да работи за присъединяване на държавите от западните Балкани към ЕС и НАТО.

„Сега е моментът да покажем дали сме държавници и българи или политически пристрастни личности", коментира Нинова.

След внесената декларация в деловодството председателят на Народното събрание Димитър Главчев свика Председателски съвет, на който ще бъде обсъдена ситуацията в Македония след парламентарния контрол. Декларацията беше единодушно приета.