БСП поиска създаване на комисия за установяване на пропуски при строежи на магистрали
Секция: ПОЛИТИКА
28 Април 2017 12:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП поиска създаване на комисия за установяване на пропуски при строежи на магистрали

/КРОСС/ БСП поиска създаването на временна комисия за установяване на пропуските при изграждането на магистрали и пътища в България. Това стана ясно от думите на депутата на ПГ на „БСП за България" Кирил Добрев по време на брифинг в парламента.

„Днес е добър ден за българската демокрация. В пълен консенсус Народното събрание прие две комисии - първата е за установяване на радиоактивното замърсяване на питейните води, а втората за проучване на случаите за неплатени заплати. Това показва, че въпреки политическото напрежение, политическите сили са в състояние да имат консенсус.

Затова предлагаме и комисия за установяване на пропуските и нарушенията при изграждане на магистрали и пътища в България. От последните дни стана ясно, че в АПИ са уговаряни обществени поръчки за десетки милиони. Факт е, че неправомерно са усвоени 50 млн. лв. Факт е, че и политическото ръководство в лицето на тогавашния министър Лиляна Павлова е била информирана за това, което се случва в АПИ", заяви Добрев, цитиран от "Фокус".

По думите му, ако е виновен, Лазар Лазаров ще понесе отговорност, но кой обаче ще понесе политическата отговорност.

„Да не стане така, че Лиляна Павлова ще проверява Лиляна Павлова. Все едно България е Холандия и цялата ни държава се намира под морското ниво и е задължително да се правят такива отводнявания. Магистралите са гордост на правителствата на Борисов. Искаме комисия, която да установи каква е цената, която плаща българинът", каза още Кирил Добрев.

Отношение взе и Манол Генов:

„Системна практика в АПИ е да се заобикаля законодателството – законът за пътищата и законът за устройство на територията”, заяви народният представител Манол Генов и попита защо досега не е потърсена отговорност по закона за устройство на територията, по отношение на гаранционните срокове на всички строително-монтажни работи, извършени по магистралите „Тракия” и „Марица”. „Магистрала „Марица” прилича на римски калдъръм. Сигурно е бил по-гладък тогава”, коментира Генов.