Скок на инфлацията в еврозоната
Секция: ИКОНОМИКА
28 Април 2017 14:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Скок на инфлацията в еврозоната

/КРОСС/ През април инфлацията в еврозоната нарасна по-силно от очакваното. Тя отново доближи важното целево ниво на ЕЦБ, като в същото време основната инфлация (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и на енергията) се повиши до тригодишен връх, показват предварителни данни на Евростат, цитирани от БНР.

Индексът на потребителски цени (CPI) в еврозоната се повиши през април с 1,9% на годишна база, след като месец по-рано инфлацията се забави рязко до 1,5%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко по-сдържан растеж от 1,8 на сто.

По този начин инфлацията в региона се върна отново към важното средносрочно целево ниво на ЕЦБ от малко под 2% само два месеца, след като през февруари тя нарасна с 2,0%, достигайки най-високо ниво от януари 2013 година насам.

Енергийните цени се повишават през април със 7,5% след растеж със 7,4% през март, докато цените на услугите нарастват с цели 1,8% след повишение с 1% месец по-рано, а тези на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия - с 1,5%, но след растеж с 1,8% през март.

В същото време обаче основният индекс на потребителските цени (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и на енергията) нарасна през април с цели 1,2% на годишна база след слаб растеж с 0,7% през март и при прогноза за доста по-скромно повишение от 1 на сто. Това представлява най-солиден ръст на основната инфлация в еврозоната от септември 2013 година насам. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.