Връчват "Златен век" на сценографа доц. Елена Иванова
Секция: КУЛТУРА
28 Април 2017 16:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Връчват "Златен век" на сценографа доц. Елена Иванова

/КРОСС/ Доц. Елена Иванова - един от най-талантливите сценографи и костюмографи в съвременния български театър, ще бъде удостоена с почетния знак „Златен век" - печат на Симеон Велики, и с Грамота за високи творчески постижения и принос в развитието на българската култура. Високото отличие ще ѝ бъде връчено на 2 май, в 14.00 часа, от министър Рашко Младенов на официална церемония в зала „Колегиум" на Министерството на културата. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

След края на церемонията министър Младенов ще представи пред медиите и кратък отчет за свършеното от него и от екипа му за периода януари - април 2017 г.

Елена Иванова е завършила Художествена гимназия в София и Художествена академия "Н. Павлович" - специалност сценография, с ръководители доц. Асен Стойчев и Емил Костов. През 1984 г. тя специализира в Нанси (Франция) при Аноан Витез, Янис Кокос и Патрис Тротие. Следващата година специализира и в Барселона (Испания) при Карло Босо в Commedia dell'Arte. През 1978-1981 г. е сценограф в Ямболския драматичен театър, от 1981 до 1987 г. е сценограф в Софийски окръжен театър - Ботевград. От 1988 до 1990 г. е сценограф в Драматичен театър - Перник. В периода 1991-2000 г. е сценограф в Народен театър „Иван Вазов". От 1993 до 1999 г. е хоноруван преподавател в Нов български университет, а от 1999 г. е редовен преподавател в университета. Елена Иванова е доцент в Департамент „Изящни изкуства" на НБУ.

„Този, който е гледал най-добрите й представления, трудно може да ги забрави. Концептуалната ироничност на пространството, умната и елегантна игра с цветовете и силуетите на костюмите й в „Дон Жуан в Ада" и в „История на окото" са точно толкова запомнящи се, колкото мащабната и чувствена, пластична натуралистичност на ъндърграунд-сцената от „На дъното" - с неговата мрачна, визуално-сетивна, спарена меланхолно-сантиментална атмосфера.

Самостоятелен живот придобиха графити и хип-хоп реалностите на новите хъшове, които тя създаде в едро моделираното пространство на „Хъшове" - с наслагващите се светове от реалностите на градските панелни комплекси и лиричния полет към историческия свят на Вазов. Само талантлив костюмограф и сценограф със собствен стил и уникален почерк като Елена Иванова, с огромно любопитство към новото в театъра, с богата визуална и театрална култура може да работи с толкова различни режисьори, като Иван Станев и Александър Морфов", пише за нея Виолета Дечевa във в. „Култура".