Асоциацията на прокурорите излезе с гневна декларация
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Април 2017 17:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Асоциацията на прокурорите излезе с гневна декларация

/КРОСС/ Обществена подкрепа и задружни усилия на всички български граждани, за да изпълнява прокуратурата адекватно и успешно задължението си да гарантира разкриване на престъпленията и да изобличава виновните при съблюдаване на върховенството на закона. За това призоваха от Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в гневна декларация, цитирана от „Епицентър".

Поводът за него е "стремежът на отделни кръгове и медии да омаловажат усилията на прокуратурата за постигане на решителни успехи в борбата срещу корупцията и организираната престъпност". Затова от съсловната организация заявяват, че "българските прокурори имат нужда от реална оценка на работата си".

"Без обществена подкрепа и съдействие, и задружни усилия от страна на всички български граждани, прокуратурата не би могла да изпълнява адекватно и успешно, вмененото ѝ от Конституцията на Република България задължение да гарантира разкриване на престъпленията и изобличаване на виновните при съблюдаване на върховенството на закона. Колкото по-силна е обществената подкрепа, толкова по-силна и можеща е прокуратурата!", пише в становището.

То се спира първо на коментарите по повод засилената напоследък активност на държавното обвинение.

"Възмутени сме от опитите да се преиначи активността на прокуратурата да се бори с корупцията по високите етажи на властта. В общественото пространство манипулативно се поставя въпросът: " ... значи те се разработиха... Защо сега?".

Опитват се да ни накарат да се почувстваме гузни за това, че работим!", заявяват от асоциацията. И продължават: "А кога, ако не сега, се питамe ние?", пишат обвинителите. „

После заявяват, че отношението към тях понякога е нечестно и несправедливо.

"Ние, прокурорите, сме винаги под прицел и когато работата ни е тиха и няма шумни акции, получаваме упреци, че бездействаме. А когато бъркаме в "кошера с оси", веднага се намират "обществени защитници", които търсят в активностите ни преднамереност", пише в становището. От ръководството на асоциацията обясняват, че като организация са призвани да защитят работата на колегите си и застават зад тях. "Защото колегите от специализираните звена, които са на огневата линия, са граждани и хора като всички нас. И имат нужда от подкрепа за усилията си!", казва съсловната организация.

От асоциацията декларират: "Прокуратурата не бива да се поддава на влияние! И не следва да се подлага на натиск! Прокуратурата няма политически и бизнес интереси, и нека бизнесът и политиците не се опитват да се месят в нейната дейност! Независима прокуратура означава не само независима от изпълнителната власт, а означава и независима от всякакви външни влияния". И завършва с обобщението: "Това изисква Конституцията на Република България и това е европейският модел, към който се стремим!".