Протестиращите в Македония скочиха срещу Европейския съюз
Секция: СВЯТ
29 Април 2017 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Протестиращите в Македония скочиха срещу Европейския съюз

/КРОСС/ Гневът на протестиращите в Македония се насочи срещу Европейския съюз. След като полицията отцепи района около македонския парламент, демонстрацията на националистите в петък вечер се проведе пред представителството на ЕС в Скопие.

Демонстрацията е организирана от т.нар. гражданска инициатива "За единна Македония", същата, която организира нахлуването в парламента в четвъртък вечер. Макар че се обявява за надпартийна, значителна част от нейните активисти са симпатизанти на ВМРО-ДПМНЕ и на бившия премиер Никола Груевски.
Те обвиняват европейските държави в намеса във вътрешните работи, тъй като изборът на албанец за председател на парламента беше признат в чужбина, а именно новият пост на бившия военен министър Талат Джафери стана повод за насилието.Ораторите на митинга пред представителството на ЕС обявиха, че с избирането на Джафери е "извършен държавен преврат", насърчен от посланик на страна-членка на ЕС.
Активистите на "За единна Македония" обвиниха лидера на социалдемократите Зоран Заев, че подарява суверенитета на Македония на чужди държави.

„Това е сценарий за унищожение на Македония", твърдят демонстрантите. Те настояват за незабавно провеждане на нови парламентарни избори в страната, цитирани от "Курир".

По-рано днес македонското МВР съобщи, че за безредиците в и около парламента в четвъртък са задържани 8 души.

При безредиците са ранени над 100 души. 70 граждани, 22 полицаи и 3 депутати са потърсили долекарска помощ. Допълнително 7 души са лекувани в казармата "Гьорче Петров".