Европейският съюз прие стратегията за Брекзит
Секция: СВЯТ
29 Април 2017 15:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европейският съюз прие стратегията за Брекзит

/КРОСС/ Лидерите на страните-членки на Европейския съюз единодушно приеха обща стратегия за действие по въпросите за излизането на Великобритания от Общността.

Това стана днес след среща на най-високо равнище на всички държави от Съюза, с изключение на самата Великобритания.

„Насоките са приети единодушно. Планът на 27-те страни членки относно преговорите по Брекзит е готов.

Документът е безпрецедентна демонстрация на единство преди раздялата на Лондон с ЕС", обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в профила си в Туитър.

В срещата от българска страна участва и президентът Румен Радев.

Въпросният документ представя основните насоки, върху които трябва да се съсредоточат разговорите с британското правителство през следващите две години. Самите преговори ще започнат след парламентарните избори във Великобритания, които са на 8 юни.

„Днешния ден е посветен само водещите насоки в процедурата по разделениет", обясни още преди срещата германският канцлер Ангела Меркел.

„Чак след това ще говорим за бъдещето и свързаните въпроси с правата на гражданите и финансовите въпроси.

„Политическото послание към Лондон е, че не британците, а Евросъюзът ще диктува условията по тяхното оттегляне от общите договори, които ни обвързват вече 44 години. Нуждаем се от солидни гаранции за всички граждани и техните семейства, които ще бъдат засегнати от Брекзит", каза Доналд Туск.

В подписания документ е подготвен точен и подробен списък с гражданските права, които Европа ще иска да бъдат защитени - запазване правото на постоянно пребиваващите европейски граждани в Обединеното кралство да живеят, работят и учат.

Ще се иска и яснота за европейските фирми, базирани на британска територия; ЕС трябва да се договори с Великобритания за сметката, която дължи преди напускането си, тъй като е подписала дългосрочни финансови ангажименти към европейския бюджет, които ще продължат и след излизането.

Освен това границата между Великобритания и Ирландия трябва да остане отворена в името на мирното споразумение за Северна Ирландия.

Основно искане ще е и Лондон да уважи финасовите си ангажименти към ЕС и да продължи да плаща членския си внос до напускането си, което ще се случи най-рано през март 2019 година. Ще има и солена неустойка за излизането от Общността, като за това се застъпи френският президент Франсоа Олан.

"Неизбежно ще има цена и разходи за Великобритания, това е изборът, който направиха", каза Оланд.

Според източници от медиите британците ще трябва да платят 60 милиарда евро за излизането си, но Жан-Клод Юнкер не пожела да коментира тази сума. Той беше категоричен, че още не е правено искане за пари, както и точна сметка. Председателят на Еврокомисията обаче обясни, че въпросната сума всъщност е "предпазлива оценка" на това, което Великобритания дължи.

Европейските лидери също така са категорични и че евентуално бъдещо търговско споразумение с Обединеното кралство, като страни извън Съюза, не може да допуска избирателно включване на права за достъп до пазара, без страната да приеме правото на свободно движение за хора, стоки и услуги.

Документът има за цел да предприеме и строги мерки срещу Великобритания, с цел и други държави да не тръгнат по техните стъпки.