Европейският съюз е готов да приеме обединена Ирландия
Секция: СВЯТ
29 Април 2017 19:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европейският съюз е готов да приеме обединена Ирландия

/КРОСС/ Покрай излизането на Великобритания от Европейския съюз в последно време усилено се заговори за обединение на Ирландия и Северна Ирландия. Както е известно първата си е независима държава и член на ЕС, докато втората е част от Обединеното кралство.

Именно и Ирландия ще бъде една от основните теми на предстоящите преговори за Брекзит. От Брюксел ще настояват между двете страни, обитаващи един и същ остров, да не бъде изграждана граница.

От известно време обаче се заговори и за референдум, с който Северна Ирландия да се отдели от Великобритания и да се присъедини към Ирландия.

Подобен въпрос беше повдигнат от премиера на Ирландия Енда Кени на днешната среща на лидерите на страните-членки в Брюксел.

Той настоя, ако двете страни Ирландия се обединят, то новата държава автоматично да остане в състава на Европейския съюз, подобно на сливането на Източна и Западна Германия през 1990 г.

Лидерите на Европа обещаха, че ако подобно обединение се случи, че няма да бъдат правени спънки и „новата" Ирландия автоматично ще бъде част от Общността и в бъдеще.