Намаляват необслужваните кредити у нас
Секция: ИКОНОМИКА
30 Април 2017 09:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Намаляват необслужваните кредити у нас

/КРОСС/ Намаляването на необслужваните кредити и подобряването на качеството на активите на банките отчита Българската народна банка /БНБ/. Централната банка внесе в Народното събрание отчета за дейността си през 2016-та година, когато бяха проведени стрес - тестовете в системата, съобщава БНР.

В отчета си Централната банка прави цялостен преглед на международната и вътрешната среда през миналата година. Голяма част от решенията на БНБ са повлияни именно от международни фактори като паричната политика на Европейската централна банка /ЕЦБ/.

С 18 млн. лева е намаляла печалбата на банките през първите три месеца на годината спрямо същия период на 2016-та, сочат данните на БНБ. Към края на март общо банките са реализирали печалба от 228 млн. лева.

През първите три месеца на годината продължава нарастването на депозитите в банките. Кредитният портфейл се увеличава. Продължава тенденцията за намаляването на разходи за обезценки и на лошите кредити в системата. Именно тази тенденция бе посочена от БНБ в годишния им отчет за 2016 г., внесен в парламента.

Прави впечатление, че за първото тримесечие намаляват инвестициите в дългови инструменти, включително и в държавни ценни книжа. От отчета на финансовото министерство става ясно, че първите четири месеца държавата е пуснала три емисии за общо 220 млн. лева. Погасените задължения обаче надхвърлят 700 млн. лева. Промените през април все още не са отразени в статистиката на БНБ.

В същото време банките са подобрили състоянието си и са отбелязали рекордно висока печалба от близо 1,3 млрд. лева. До голяма степен това се дължи на намалените разходи за обезценки и изчистването на кредитния портфейл от лоши активи.

През миналата година БНБ за първи път е установила и неистинска монета от два лева.