Създателят на Уикипедия защити правото на достъп до информация
Секция: Технологии
30 Април 2017 10:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Създателят на Уикипедия защити правото на достъп до информация

/КРОСС/Достъпът до информация е основно човешко право. Това написа в Туитър основателят на Уикипедия Джими Уейлс във връзка с решението на турските власти да блокират достъпа до електронната енциклопедия.

Той увери турския народ, че винаги ще стои с тях в борбата за това право.

Припомняме, че в 8.00 часа сутринта в събота достъпът до Уикипедия бе спрян. От турския Съвет за информационни технологии и комуникации обясниха, че след технически анализи и законосъобразно разглеждане, основано на Закон № 5651 (за интернет), е била предприета административна мярка за този сайт.

По-късно в изявление на турските власти, цитирано от ТАСС, бе съобщено, че достъпът до най-голямата онлайн енциклопедия Уикипедия е бил спрян, защото тя е работила за очерняне имиджа на Турция.

"Вместо да допринася за борбата с тероризма, тя се превръща в част от кампания по очерняне имиджа на Турция на международната сцена", се казва в изявление на Министерство на транспорта, мореплаването и съобщенията, цитирано от Анадолската агенция.

В изявлението се казва още, че ръководството на енциклопедията е било уведомено за необходимостта да спре да публикува лъжлива и непотвъдена информация за връзки на Анкара с терористични организации. Уикипедия обаче отказала да премахне съдържанието, въпреки нееднократните предупреждения. Затова се стигнало и до блокирането на сайта.

В заключение се посочва, че достъпът до сайта може да бъде възстановен, ако исканията на Турция бъдат изпълнени.