Да благоволи Бог с времето този храм да се превърне в истински църковен център на Ловеч, пожела патриархът
Секция: Православие
30 Април 2017 12:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Да благоволи Бог с времето този храм да се превърне в истински църковен център на Ловеч, пожела патриархът

/КРОСС/ "В неделята на светите Мироносици, които първи от всички бяха удостоени с вестта за Христовото възкресение се осъществи мечтата на поколения православни християни от Ловчанска епархия да имат нов катедрален храм посветен на светите равноапостолни братя Кирил и Методий - просветители на българския народ и небесни покровители на град Ловеч". Това каза Негово Светейшество Българският патриарх Неофит пред събралите се миряни по време на Светата Литургия, отслужена в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий" по повод освещаването му, предаде Агенция „Фокус".

„Възпрепятствана през годините от всевъзможни обстоятелства, този копнеж беше възроден в самото начало на новото столетие, когато по инициативата и с най-активното съдействие на Високопреосвещения Ловчански митрополит и наш събрат Гавриил беше положено началото на величествения градеж, на който всички ние сме свидетели. Настъпи краят на очакванията и благолепният нов Божи дом гостоприемно отваря врати за всички търсещи Бога и жадуващи за спасителната православна вяра", заяви патриарх Неофит.

„Да благоволи Бог, щото с времето този прекрасен храм да се превърне в истински църковен център на града и епархията, в средище на активен духовен и културен живот, в слава за ловчанлии и притегателно място за гостите на древния и очарователен Ловеч", каза още Негово Светейшество патриарх Неофит в словото си.