Украйна построй нов язовир, който блокира водоподаването на Крим
Секция: СВЯТ
30 Април 2017 15:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Украйна построй нов язовир, който блокира водоподаването на Крим

/КРОСС/ Властите в Херсонска област въведоха в експлоатация нов язовир, който, ако бъде напълнен изцяло, ще блокира притока на вода от Днепър по Северо-Кримския канал в Крим, съобщи телевизия ТСН, цитирана от РИА Новости.

Бетонните плочи са поставени в последната година на язовира, който е на границата на Украйна с полуострова. Към момента са изразходвани 35 млн. украински гривни.

Местни чиновници обосноваха строежа на съоръжението с необходимостта да възстановят водоснабдяването на селскостопанските райони на юг от Хероснска област, която по-рано се оказа с прекъснато водоснабдяване заради закрити шлюзове. Сега язовирът ще позволи да се напояват земите за сметка на икономията на вода от Каховското водохранилище.

По думите на главния инженер, който управлява Северо-Кримския канал Владимир Оберемка, в бъдеще украинските власти се готвят да създадат инфраструктура.

Украйна прекрати водоснабдяването на Крим по Северо-Кримския канал след присъединяването на полуострова към Русия през 2014 година.

Сега в Крим с подкрепата на Министерството на околната среда са построени три водосбора, които обезпечават региона с питейна вода и вода за битови нужди. До 2020 година се планира да бъде изграден магистрален водопровод до Керчи, който ще реши проблема с водоснабдяването на източните части на региона.