Второ денонощие потушават пожар до АЕЦ "Фукушима"
Секция: СВЯТ
01 Май 2017 13:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Второ денонощие потушават пожар до АЕЦ "Фукушима"

/КРОСС/ Вертолети и бойци от силите за самоотбрана на Япония вече второ денонощие не могат да потушат горски пожар на склоновете в района на град Намие в префектура Фукушима. От кадрите, заснети с вертолет на телевизия NHK, е видно че над обширния горски масив се издига дим.

В потушаването на пожара участват осем вертолета. В продължение на 40 часа те обливат с вода горещите дърва и листа, но не успяват да предотвратят разпространението на огъня. Работата на огнеборците е затруднена от силния вятър.

Пожарът бушува в закрита зона, на десетина километра от АЕЦ "Фукушима". Нивото на радиация там, както преди, надвишава нормите. Към момента не се съобщава за някаква опасност в тази връзка. По данни на властите, няма регистрирано ниво на радиацията.

За отминалото денонощие са изгорени около 20 хектара. Доколкото пожарът е в труднодостъпна зона, няма пострадали. Както предполагат полицаите, огънят може да е възникнал от мълния, ударила се в склон на 448-метрови гори на Дзюман, разположени недалеч от Намие.