Откриха каменни върхове на стрели и копия на 77 000 години
Секция: Наука
01 Май 2017 14:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха каменни върхове на стрели и копия на 77 000 години

/КРОСС/ Хронологията на постиженията в технологията, свързана с дялането на камъка, не е добре опозната от археолозите. Нова находка, открита в южноафриканска пещера, обаче внася известна яснота, съобщи ЮПИ.

Ловци и събирачи на плодове започнали да използват нова технология, за да създадат метателни оръжия през каменната епоха в Южна Африка. Въпросът кога и къде е извършен всеки технологичен пробив обаче продължава да се дебатира от специалистите.

Учени от университета в Лиеж, Белгия, изследвали 25 фрагмента от върхове на копия и стрели. Фрагментите били открити в пещерата Сибуду в провинция Квазулу-Натал в РЮА.

Учените констатирали, че се прибягнало до технология, свързана с нагряване и натиск, за да бъдат създадени върховете. По повече от половината от фрагментите имало следи от удари и останки от животински тъкани, а това навежда на мисълта, че оръжията са били използвани за ловуване.

Предполага се, че върховете са били захванати за дръжки и че стрелите са били изстрелвани с лъкове.

Изследването предоставя най-ранното свидетелство за използване на въпросната технология, уточнявайки, че технологичният пробив е извършен преди 77 000 години.