Родни биопроизводители чакат 50 милиона лева от държавата
Секция: ИКОНОМИКА
03 Май 2017 18:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Родни биопроизводители чакат 50 милиона лева от държавата

/КРОСС/ Българските биопроизводители за единствените в Европа, които не са получили все още компенсаторните плащания. За това алармира председателят на българската асоциация Албена Симеонова пред "Дарик радио". Става дума за близо 7000 производители, на които държавата дължи пари.

Биопроизводителите е трябвало да получат компенсаторните плащания още през януари, както обикновено, обясни Албена Симеонова.

"7200 производители, почти двойно повече от миналата година, очакват около 50 млн. лева. И това са европейски средства, не са средства от националния бюджет. Просто националният бюджет трябва да ги плати и след месец си ги получава", обясни тя.

Забавянето вече дава сериозни отражения на бранша. "Имаме фалирали колеги, колеги, които напускат биосектора. Но това е свързано с много глоби, много санкции", призна тя.

"Поемаш петгодишен ангажимент и като си си ги сложил в баланса и си предвидил, че тези пари ти трябват, -как да засееш без пари, как да си купиш слънчоглед или царевица, как да си изрежеш лозето или розите", коментира още Симеонова.

Биопроизводителите очакват до края на другата седмица най-накрая да получат компенсаторните си плащания.

Албена Симеонова допълни, че ще дадат кредит на доверие на новото правителство и се надяват проблемът да бъде решен. Надява се, че няма да се стигне до протести.