Пет златни медала за плувците Диана Петкова и Петър Божилов на Балканиадата
Секция: СПОРТ
09 Май 2017 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пет златни медала за плувците Диана Петкова и Петър Божилов на Балканиадата

/КРОСС/ Успехи за Таня Звискова на пушка и Мария Делчева на бадминтон

Спортните таланти на "Еврофутбол" Диана Петкова и Петър Божилов завоюваха общо пет златни медала от завършилото в неделя Балканско първенство по плуване за младежи и девойки на столичния басейн „Диана". На връх Гергьовден 16-тодишната Диана постигна 26.02 сек. на 50 метра свободен стил, след като се наложи повторение на серията. По-късно следобед тя постигна 56.73 сек. на 100 метра свободен стил и дублира титлата си. Петър Божилов пък завоюва първото си отличие - бронзов медал с щафетата 4х200 метра свободен стил (заедно с Тихомир Тодоров, Ангел Йовчев и Антъни Иванов). По-късно с умерено темпо 17-годишният столичанин грабна първата си титла - на 1500 метра свободен стил с време 16:02.05 мин.

В неделя Петър си осигури и втора титла - този път в невероятно оспорвано плуване на 400 метра свободен стил с резултат 3:59.05 мин, което е с 5 стотни по-добро от това на втория Ефе Туран от Турция. Състезанието завърши с невероятното плуване на квартета ни при девойките на 4х100 метра свободен стил, където Диана Петкова, София Найденова, Виктория Петрова и София Иванова поставиха нов национален рекорд за старша възраст с време 3:52.89 мин. и спечелиха заслужено златния медал. Важно е да се каже, че още един български плувец - Антъни Иванов спечели три титли - на 50, 100 и 200 метра бътерфлай, с което отличията за националния ни отбор станаха общо 13 - 9 златни (заедно с титлата на Светлозар Николов), 2 сребърни (на Антъни Иванов и Любомир Андреев) и 2 бронзови.

Друг Спортен талант на „Еврофутбол" Таня Звискова постигна нов национален рекорд за България в отборното класиране на силния международен турнир по спортна стрелба в Пилзен, Чехия. Таня, заедно със Спортния талант на „Еврофутбол" за 2016 година Янина Станчева и Нели Танева записаха резултат от 1856,7 точки в дисциплината 60 изстрела легнал с малокалибрена пушка. Таня се нареди на 27-мо място от 109 участнички в дисциплината 60 изстрела от положение легнал с малокалибрена пушка на 50 метра с резултат от 618.7 т. Така тя покри норматива на Българския стрелкови съюз за участие на Европейско първенство.

Още един успех - този път за Спортния ни талант в бадминтона Мария Делчева, която се класира на 2-ро място на международния турнир за юноши и девойки до 19 години в Дубровник, Хърватия. 16-тодишната столичанка загуби с 0-2 гейма от втората поставена в схемата Вивиан Сандорази от Унгария, като преди това в полуфиналите отстрани представителка на Китайско Тайпе. На двойки тя и Христомира Поповка достигнаха до ¼-финалите. Турнирът е първият, който важи за младежките Олимпийски игри в Буенос Айрес през 2018 г.

Медийни партньори по програма „Спортни таланти" са: сайтовете gong.bg, viasport.bg, bgathletic.com, ngobg.info, dir.bg, blitz.bg, actualno.com и sportlive.bg, вестниците „Еврофутбол" и „Марица", агенция КРОСС, както и БНР и Дарик радио.