Йотова след първите 100 дни на президентството: Разбиха се много митове
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Май 2017 09:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йотова след първите 100 дни на президентството: Разбиха се много митове

/КРОСС/ „Почтеност и отговорност" - с тези думи определи първите си сто дни на „Дондуков" 2 с президента Румен Радев вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Ние сме почтени хора, това се разбра и от най-върлите ни опоненти. Разбиха се много митове за тези три месеца - предречени бяха апокалипсис, международна изолация. Но нищо от това не се сбъдва и няма да стане". Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в сутрешния блок „Тази сутрин" по БТВ по повод 100-те дни от встъпването си в длъжност.

„Президентът Румен Радев е желаният партньор в Европа, на всички международни срещи. Дори участието му на съветите се отбелязва и в европейската преса; приносът му за декларацията в Рим - това са много знакови неща, защото знам колко труд и амбиция трябва да имаш, за да сложи поне едно свое изречение, в който и да е европейски и/или международен документ", подчерта Йотова.

Тя отбеляза, че с Румен Радев са екип, като споделят, обсъждат събития и позиции - диалогът е нормален.

„Моят стремеж, мисля и на Румен Радев, е да покажем, че в България може да се прави и друг тип политика. Това е политика, в която не се изявяваш върху образа на врага - т.е. не рисуваш непрекъснато един образ на един враг и казващ:

„Аз съм по-добрият от него и вижте той какво вчера направи". Ние си вършим работата, а най-добрата оценка ще дават тези, които ни гледат отвън", каза още Йотова.

Тя подчерта, че има амбицията да прави нови тип политика в страната за българските граждани, които не живеят на територията на България. Тази политика не може да се изчерпва с българско гражданство и с български документи - тя е много по-дълбока. В същото време е необходим по-строг контрол при даването на българско гражданство.

По отношение на Мария Габриел, за която се смята, че ще бъде излъчена за български еврокомисар, Йотова каза:

„Много се зарадвах на тази новина, защото знам нейните позиции, защото тя ще бъде коренно различен български еврокомисар от тези, които са били до момента. Истински й стискам палци".