Наистина ли се нуждаем от големи смартфони?
Секция: ЛЮБОПИТНО
10 Май 2017 15:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Наистина ли се нуждаем от големи смартфони?

/КРОСС/ Технологиите и миниатюризацията са толкова напреднали в днешно време, че производителят, макар че увеличава мощността или капацитета на батерията и подобрява камерата, не е необходимо да увеличава размера на самия телефон. Това се потвърждава от Huawei и неговия компактен нов флагман Huawei P10. Защо въпреки това обаче, много производители все още увеличават размера на смартфоните си? Доказано е, че има граници на ергономичността и извън тях телефонът просто вече не е удобен и практичен.

Смартфонът е все още мобилно устройство и по дефиниция трябва да бъде компактен, малък и удобен. Функционалността и удобството трябва да останат основен приоритет за потребителите. Междувременно и все по-често, най-добрата спецификация на най-добрите модели смартфони е неразривно свързана с влошения комфорт на използване, породен от големите размери на дисплеите и защитните кейсове.

Имайки в предвид тези предпоставки, Huawei все още разработва най-тънките устройства, които технологията предполага. Huawei P10 не е малко по-голям от предшественика си, P9. Дори беше възможно за дизайнерите да се намали ширината му с над 1,5 милиметра, като същевременно се запази тънкостта от 7 мм.

Такъв тънък телефон не само изглежда привлекателен, но е и практичен. Той се вписва във всеки джоб, не притеснява потребителя при ходене и стои добре в ръката. Благодарение на 5.1-инчовия диагонал е много по-лесно да достигнете до елементите на менюто, разположени в горната част на дисплея. Удобството е повишено и от почти пълното елиминиране на страничните рамки.

Практичността е не само резултат от самия размер, но и от подходящ, добре обмислен дизайн на устройството. Разумният размер на дисплея играе важна, макар и не единствена роля. В Huawei P10 сензорът за пръстови отпечатъци е разположен отпред. Това означава, че е винаги под ръка, също и когато телефонът лежи на маса или е поставен на стойка в автомобил. От съществено значение е и скоростта на четеца на пръстови отпечатъци, където Р10 няма равен. Отключването на P10 с четеца е дори по-бързо от стандартния слайд на дисплея. Четецът на пръстови отпечатъци може също да замени бутоните на дисплея. С тази опция потребителят получава още повече място на екрана за показваното съдържание. Качеството на четеца е несравнимо при устройствата на Huawei.

За да ускори и улесни работата на телефона още повече, при P10Huawei въведе специални жестове за контрол, свързани с почукване с кокалчетата на пръстите по екрана. По този начин потребителят може да стартира режима на разделен екран, като начертава линията с кокалчето на пръст. Чрез двукратно почукване може да направим принт скрийн на желания образ на екрана, докато с натискане с две кокалчета на пръстите стартираме записване на изображението. Най-често използваните приложения могат да бъдат управлявани от символи, начертавани с кокалчето по екрана.

Друго удобно решение е екранната клавиатура SwiftKey. Потребителят може да промени вида на бутона, да го разделя на 2 части, да го прави по-малък или да го премества в едната страна на смартфона. Той или тя има пълната свобода и ще може да пише дори по-дълги текстове много по-удобно, независимо от размера на ръката и дължината на пръста.

Дизайнерите на Huawei P10, въпреки неговата уникална тънка конструкция и двойната Leica камера, успяха да избегнат и изпъкналите обективи.

Също така трябва да помним, че смартфонът трябва да притежава адекватна батерия, която осигурява достатъчно време за работа, дори и при голямо натоварване. Huawei P10 има батерия с капацитет 3200 mAh. Запазвайки дебелината от едва 7 мм. и размера на диагонала на екрана от 5,1 инча, този капацитет е невероятен резултат. P10 позволява 12 часа браузване в интернет или непрекъснато гледане на филми. С една дума - смартфонът ще изкара най-дългия ден без зареждане.

В обобщение - потребителите не се нуждаят от по-големи смартфони като цяло, а се нуждаят от по-добър дизайн. Имаме нужда от устройства, които са тънки и лесни за използване. Смартфонът, който носим със себе си през цялото време трябва да бъде проектиран правилно и неговият софтуер трябва да съдържа функции и възможности за управление с жестове, които улесняват използването на приложения и услуги. Huawei P10 е ярък пример за това.