Нов случай на насилие над медицинско лице
Секция: Здраве
11 Май 2017 15:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нов случай на насилие над медицинско лице

/КРОСС/ Майка, настанена с 4-месечното си бебе в педиатрията на болницата в Русе, е нападнала дежурната медицинска сестра. Сигнал до прокуратурата е подаден от лечебното заведение.

Началникът на отделението д-р Ева Цонкова обясни пред агенцията, че инцидентът е станал около 18:00 часа вчера. Дежурната сестра влязла в болничната стая, за да направи инжекция на четиримесечното бебе, което било с бронхопневмония. Тя заварила близки на майката и ги помолила да напуснат, тъй като не било редно да присъстват в помещението. Те отказали и заявили, че ще излязат, когато манипулацията бъде извършена.

При поставянето на инжекцията, тъй като бебето плачело и мърдало, майката не го държала добре, част от медикамента се разпръснал, което се случва нерядко. В резултат на това майката започнала да крещи, ударила два шамара на сестрата, обърнала цялата табла с медикаменти, излязла в коридора и продължила да крещи, обясни д-р Цонкова.

Дежурният лекар уведомил веднага охраната, като бил извикан и екип на полицията. Преди пристигането на униформените близките вече били тръгнали от болницата.

Цонкова обясни, че в отделението няма видеонаблюдение, но медицинската сестра е освидетелствана. Тя обаче не желаела да дава гласност на личността си. Работела в лечебното заведение от две години, преди това била медицинска сестра в друга социална институция.

Цонкова каза още, че 19-годишната майка, която живеела в русенско село, е напуснала снощи самоволно болницата, заедно с бебето си. По тази причина е уведомен и отдел „Закрила на детето", тъй като детето не било окончателно излекувано.

„Ежедневно сме подложени на психически тормоз, но за първи път се случва персоналът в отделението да бъде подложен и на физически тормоз. Трябва да се промени статутът на медицинския работник. Не знам как ще мотивирам тази сестра да остане в отделението и да идва на работа", заяви д-р Цонкова.

Източник: Нова