Мотористи в кампания на ВМА за донорството
Секция: Здраве
12 Май 2017 09:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мотористи в кампания на ВМА за донорството

/КРОС/ Мотористи се включиха в информационна кампания за донорство на Военномедицинска академия. Специалисти от ВМА организираха семинар, на който беше засегната темата за същността на донорството и беше отправен призив за повишено внимание от страна на мотористите, съобщава БНТ.

България е на първо място в Европа по брой загинали в катастрофи. Най-честите причини за пътните инциденти са високата скорост и отнетото предимство. Сред загиналите на пътя, много голям е броят и на мотористите. В опасна ситуация е попадал и Красимир Гергов.

Красимир Гергов: "За съжаление, грешката беше моя. Както всички мотористи, караме бързо и аз карах бързо, настилката беше неосветена, нямаше маркировки, нямаше никакви оказания на пътя, и една огромна дупка, която беше в центъра на шосето. За съжаление. Но факт, че ако карах със 60, вместо със 100, може би нямаше да има проблем."

Казва, че това е бил един от най-страшните моменти в живота му.

Красимир Гергов: "Най-страшното, което ми се случи е да ми мине, точно това като по филмите, някакви хиляди спомени за част от секундата. И точно в този момент, не знам, наистина, колко време е минало, но аз исках да се прибера вкъщи и да си прегърна детето, жена ми."

Мотористи от най-голямата мото организация в България - Sofia Riders се включиха в информационна кампания за донорството на Военномедицинска академия.

Боряна Конова: "По-скоро медицинската част ни беше по-нова. Една от девойките в интерес на истината е донор. Преди четири години мисля, че беше донор на баща си. Общо взето, информацията, тази която аз знам, е тази, която знае обществото като цяло."

Красимир Гергов: "Честно казано, това, което знам е следствие от тази сбирка. Иначе, нямах никаква информация."

Пред мото обществото беше засегната темата за същността на донорството и беше отправен призив за повишено внимание от страна на шофьорите, предвид активния мото сезон, който вече започна.

Боряна Конова: "Мисълта, че можеш да помогнеш на някой дори и след смъртта е нещо много благородно."

Само 30% от семействата у нас се отказват от донорство, в случаи на загинали близки. Един донор може да помогне поне на четири семейства.