Българка представи първия електрически скутер у нас
Секция: Автомобили
12 Май 2017 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българка представи първия електрически скутер у нас

/КРОСС/ Десислава Николова създаде първия модел електрически скутер у нас. Тя представи своето изобретение на Изложението на техника, технологии, стоки и услуги в Русенския университет, пише БГНЕС.

"Идеята дойде от желанието да дадем шанс на хората да имат алтернативен вид транспорт. В днешно време да притежаваш и управляваш автомобил е изключително скъпо, да не говорим за екологичното влияние.

Така че искахме да дадем възможност хората да се движат удобно, евтино и екологично, да запазим градовете си по-чисти и да ги направим едно малко по-красиво европейско място", споделя Николова.

Десислава, която е инженер по образование, е работила върху проекта около 2 години. От няколко месеца скутерът вече е на пазара, а до момента са произведени 50 броя.

Родното изобретение е с двигател от 1500 вата и батерия от 72 волта, може да развива до 45 км в час и издържа 60 км с едно зареждане. Има изцяло LED осветление и ползва най-новите технологии, които в момента има на пазара.

Зарежда се в стандартна електрозахранваща мрежа от 220 волта и към него има придружаващо зарядно. Скутерите са тествани в автомобилна агенция в Англия и имат сертификат за Европа.

"Нямат нужда от никакво обслужване, понеже нямат течности - нямат масла, нямат гориво. От друга страна законово е много улеснено, защото няма данъци, няма паркотакси.

Предпочитан е за градски условия, понеже с урбанизацията в последно време, натовареното движение в градовете, големия трафик и липсата на достатъчно паркоместа дава възможност да се придвижвате много лесно, удобно и евтино", обясни Николова.