Член на ВСС предложи отстраняването на Цацаров
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Май 2017 10:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Член на ВСС предложи отстраняването на Цацаров

/КРОСС/ Членът Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на съдиите Калин Калпакчиев предлага на прокурорската колегия и правосъдния министър Цецка Цачева да започнат процедура за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Сотир Цацаров. Това съобщава „Фрог нюз", като се позовава на позицията на Калпакчиев, публикувана в личния му блог, която е изпратена и до Инспектората на ВСС и Европейската комисия.

Според Закона за съдебната власт процедурата може да се започне от трима членове на ВСС или правосъдния министър, трябват поне 17 гласа и след това указ на президента.

Според Калпакчиев Цацаров е уронил престижа на съдебната власт, като е предизвикал съмнения за конфликт на интереси и търговия с влияние. Причината е, че е отишъл на среща с издателя на „Сега" Сашо Дончев в кабинета на бизнесмена Георги Гергов в ЦУМ по време на предизборна кампания и докато фирми на двамата са засегнати от прокурорски проверки. Дончев оповести, че Цацаров му е оказал натиск за редакционната политика на вестника и му е държал сметка за „Да, България" и телевизия „Би Ай Ти". Главният прокурор отрече, без да дава обяснения. Мнозинството във ВСС реши да не го изслушва.

„Главният прокурор поначало не бива сам да се поставя в ситуация, в която има риск да се дискредитира ръководената от него институция. Попадането в подобна ситуация само по себе си е силно проблематично и недопустимо от гледна точка на високите професионални изисквания към поведението му", посочва Калпакчиев.

„Съдържанието на етичните стандарти, с което е длъжен да се съобразява главният прокурор, неизбежно следва да държи сметка и за актуалния контекст, и за въздействието върху общественото мнение на останалите неразрешени проблеми и кризи в легитимността на съдебната власт и в частност - на прокуратурата. Това влияе на общото ниво на недоверие, изпитвано от българските граждани по отношение на способността на съдебната власт да осигури върховенството на правото."

Според Калпакчиев законодателят изрично е посочил, че действия или бездействия на магистрат, които водят до накърняване на престижа на съдебната власт, поставят под съмнение нейната независимост, безпристрастност и почтеност, са основание за дисциплинарна отговорност.