Михов: Каракачанов ще бъде атрактивен и добър министър на отбраната
Секция: ПОЛИТИКА
14 Май 2017 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Михов: Каракачанов ще бъде атрактивен и добър министър на отбраната

/КРОСС/ „„Каракачанов е човек, който отдавна се готви за този пост, в личен план. Подготвен е, според мен. Ще бъде атрактивен и добре приет от хората в отбраната и особено от тези в униформа. И си мисля, че той ще бъде един добър министър"". Това каза пред бившият началник на генералния щаб и председател на комисията по отбрана в предишния парламент ген. Михо Михов по повод пназначаването на Красимир Каракачанов за министър на отбраната в новия кабинет.

Той коментира и идеята за връщането на казармата, повдигната от новия министър на отбраната.

„Аз си мисля, че в момента министърът продължава тезата си, която развиваше в предизборната кампания и по времето на предишния парламент, където той внесе два законопроекта за наборна служба и за т. нар. трудова повинност. Както виждате, вече говори за доброволен принцип, говори за военнотехническо и патриотично възпитание в училището. И аз си мисля, че той даже сподели много откровено, че трябва да се проведе обществен дебат".

Ген. Михов отбеляза, че той също, а и формацията, която представлява - АБВ, смятат, че трябва да се проведе дори референдум по темата.

Относно аргументи „против" задължителната казарма, ген. Михов каза:

„Ако ние имаме пълния комплект и Българската армия действително се готви по основната си мисия - отбрана, което означава война, то тогава можем да преценим, нужна ли е наборната служба или не е нужна. Но в общественото здраве и морал е нужна военнотехническа и патриотична подготовка на младежите и девойките. Хубаво е да се почне по доброволния принцип и така да се попълни резерва, който и в момента, заедно с постоянния състав, говори за една липса от 5 500 до 7 000 души в армията".

Относно бъдещото закупуване на самолети от държавата Михов коментира:

„Като летец смятам, че българските ВВС се нуждаят от нов самолет, който сега излиза от заводите. Трябва ни самолет, който да е съвместим с останалите родове войски и да ги подпомага в бойни действия. Добре е, че вече имаме къса листа с три самолета и от тях правителството трябва да избере", смята бившия ръководител на военновъздушните ни сили.