ДАНС: Българска институция не е хаквана; ГДБОП - атакувана е само една областна администрация
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Май 2017 15:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДАНС: Българска институция не е хаквана; ГДБОП - атакувана е само една областна администрация

/КРОСС/ Няма засегнати български институции от световната кибератака, съобщават ДАНС.

Припомняме, че по-рано днес имаше информация за българска институция, която е станала жертва на международната хакерска атака и че по случая вече са уведомени службите, работещи срещу престъпленията в интернет.

Всъщност, появиха се спекулации, че точно ДАНС е била хакнатата институция, но все пак от Агенцията категорично отрекоха.

Малко по-късно от ГДБОП също излязоха с изявление. Те потвърдиха, че правителствена институция не е била обект на хакерска атака, но все пак е имало опит за такава срещу "областна административна структура".

"Към 15:00 часа на 15 май, в сектор „Киберпрестъпност" на ГДБОП е регистриран само един сигнал за атака с новия криптовирус WannaCry към областна административна структура. В резултат на компетентните и навременни действия той е неутрализиран и вирусът не е нанесъл вреди. Не са регистрирани други сигнали за засегнати компютърни конфигурации на български правителствени организации, частни фирми или отделни граждани", обявиха от ГДБОП.

От вчера експерти по киберсигурност в ГДБОП съветват да бъдат предприети стъпки за защита, предупреждението не е отменено.

Разпространението на вируса, наречен WannaCry - ransomware, който блокира повече от 200 000 и порази над 150 държави по света се забави в почивните дни. Световни експерти по киберсигурност предупреждават, че това може да е за кратко и от днес или съвсем скоро може да очакваме нова вълна от кибератаки.

Софтуерни компании очакват хакерите да променят злонамерения код, използван при нападението в петък, като възстановят способността му да се самовъзпроизвежда.