Асланов: Без промени - БСП е обречена
Секция: Интервюта
15 Май 2017 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Асланов: Без промени - БСП е обречена

/КРОСС/ „Без промени - БСП е обречена". Това каза социологът Юрий Асланов в интервю за Агенция „Фокус" във връзка с промените в Изпълнителното бюро на БСП и избора на заместник-председатели на партията.

Според него е трудно БСП да запази традицията и да се обновява, заради инерцията, стереотипите и предразсъдъците.

„Без промени и без започване на стъпки в тази посока БСП е обречена. Тя трябва да се впише адекватно в новото време, да се отвори към активните поколения, особено към младите. Трябва да започне да живее в днешния ден", добави Юрий Асланов.

„Има напрежение в ръководството на партията от страна на отделни хора, които са заемали високи позиции в близкото минало или по някаква причина се самоопределят като критици на сегашната вътрешнопартийна реформа. Това не е преобладаващото мнение в партията. Това напрежение ще продължи известно време. Истината е, че партийните членове и низовите организации очакваха още по-бързи и радикални промени, но очевидно има съпротива и Корнелия Нинова е приела малко да забави темпото на това, което е замислила, но следва неотклонно набелязаната цел", каза още социологът.

Според Асланов „четиримата заместник-председатели на БСП ще внесат равновесие в партията".

Той обясни, че се е случвало и преди да няма заместник-председатели за известен период след утвърждаването на новоизбрани лидери. По думите му е имало случаи, в които Изпълнителното бюро е действало без разпределени функции.

„Случвало се е дори да няма Изпълнително бюро. През 2007 г. Сергей Станишев разпусна Изпълнителното бюро и определи временно ръководство до избора на ново. Така че известен период нямаше Бюро", обясни Юрий Асланов.

Според него Корнелия Нинова вече е достатъчно утвърдена като лидер и се чувства така, за да заяви постепенно екипа си. По думите му тя e имала период от една година, за да оцени кой за какво става и да определи мястото му. Асланов допълни, че разпределението на ресорите на заместник-председателите на БСП са логични от гледна точка на квалификациите и опита на всеки от тях.