Община Пловдив ще подобрява качеството на въздуха с европейски пари
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Май 2017 17:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Община Пловдив ще подобрява качеството на въздуха с европейски пари

/КРОСС/ Градът получава безвъзмездно финансиране за разработване на цялостна общинска програма за подобряване качество на атмосферния въздух за периода до 2023 г. Това съобщиха от общинската администрация.

Днес, в Световния ден на климата, министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на Пловдив Иван Тотев са подписали договора, заедно с общините Асеновград и Враца. Това са първите три общини, които ще получат общо 355 051 лева за проектните си предложения за програми и планове за подобряване на качеството на въздуха за намаляване на количеството на фините прахови частици.

Процедурата е започнала още на 5 април. По Оперативна програма „Околна среда и води" са отделени 3 милиона лева за всички община в България, които да изготвят подобни планове. 115 милиона лева в Оперативна програма „Околна среда 2014-2020" са за реализирането на конкретните мерки, които да доведат до понижаването на фините прахови частици, за подобряване качеството на въздуха за българските граждани - приоритет на Министерството на околната среда и водите.

Кметът на Пловдив е изразил надежда, че мерките, които ще бъдат приложени по тази програма, ще доведат до по-добри постижения в подобряване на екологичната обстановка в градовете. По думите му, през последните години Пловдив е направил големи стъпки в това направление.