Жаблянов: В БСП няма чистка, промените бяха аргументирани
Секция: ПОЛИТИКА
15 Май 2017 20:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жаблянов: В БСП няма чистка, промените бяха аргументирани

/КРОСС/ В БСП няма чистка, а освобождаването на някои от членовете на Изпълнителното бюро (ИБ) беше аргументирано.

Това каза Валери Жаблянов в предаването „Лице в лице" по bTV. Той е сред избраните от лидера на партията Корнелия Нинова да съвместяват две длъжности - на депутат и на член на висшето ръководството на БСП. Това разделение обаче накара отстранените и вътрешната опозиция да обвинят Нинова в прилагането на двоен стандарт - едните трябваше да избират - между бюрото и парламента, а други запазват и двата поста.„Чистка може да се направи в партия, която има централизирана система на партийно изграждане, това е съвсем различно от промяна в състава на ИБ. Чистка е, като започнете с вътрешната опозиция в ИБ и свършите с вътрешната опозиция в последния областен орган. Тук няма такъв мащаб", каза Жаблянов.

По думите му първоначалното намерение на Нинова е било да се смени целият състав на ИБ, но след обсъждане и след мнение, изказано и от вътрешнопартийната опозиция, „се взе междинно решение, което, струва ми се, е добро към момента".

Жаблянов посочи, че е било решено в ръководния орган да останат председателите на парламентарната група и самият той като зам.-председател на Народното събрание.

За обвиненията, че Нинова е избрала верни на нея хора, гостът каза: „Не смятам, че ИБ е орган, в които има такъв тип контакти на приближеност и неприближеност, това е политически орган".

„Не виждам по-различна система на управление при сегашния председател, отколкото при предишния", посочи още той.

"Напрежение в Националния съвет има, то се видя, но смятам, че е в рамките на политическия процес в една партия", каза още гостът и добави, че „трусове има във всяка партия, ще има в БСП, въпросът е да ги преодолява и да се развива".

Запитан за скандала с Георги Гергов и последвалото му напускане на управлението на партията, той каза, че според него ситуацията се надценява. Г-н Гергов напусна. Ако казва, че е почувствал натиск, трябва да му вярваме. Моето мнение е, че беше поставен в ситуация, в която не можеше да продължава да изпълнява функцията си на член на ИБ. И то основно заради общественото мнение, не заради ситуацията в партията, каза Жаблянов.