На босия цървулите
Секция: Анализи
16 Май 2017 09:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На босия цървулите

/КРОСС/ Национално "отговорният" бизнес у нас, в лицето на Асоциацията на индустриалния капитал, вчера нагло и за пореден път настоя за отмяна на административното определяне на минималната работна заплата т.г., минималните осигурителни прагове и добавката за стаж. И гарнира искането си със загриженост "за адекватна и реалистична политика по доходите".

На това му се казва да вземеш на босия цървулите, господа. Сами давате данни, че незаетите в трудова възраст у нас от 15 до 64 г. достигат 2 900 000 души, а едва 239 000 от тях имат желание да работят. Какво спира останалите, мислите? Правилно, правилно - заплащането. Че кой ще иска да слугува на скъпите костюмари и да получава колкото да не издъхне от глад? Умряха баламите! А срещу това бизнесът ръси мантрите и заклинанията си: "аман, заман, добре сме, в Европа няма минимална работна заплата, още повече, че нашата расте неимоверно бързо и вече сме е-е-е къде по-напред от други страни". Сериозно? Вярно, че Швеция и Австрия примерно нямат минимална работна заплата, но в Австрия средната е 2555 евро. В Германия плащат закована надница от 8,5 евро на час, в Англия - 9,5 евро, в Малта - 168 евро на седмица. За 125 452 906 заети в ЕС има минимална работна заплата - с тези данни въпросните работодатели се опровергават сами.

"Отговорният бизнес - за бизнес по правилата". Това мото на асоциацията краси гордо "отчета" за вчерашната конференция по доходите. Това ли са правилата - без минимална работна заплата, която за повечето заети със семейства хора е единственият източник на доходи в това гладно и гадно време. На това индустриалният капитал му вика липса на конфликт на интереси. Само че интересите на едни опират до Малдивите, а на други - до хляба и сиреното евентуално, до образованието на децата, до скъсаните някога лачени обувки на работягите по скелета и останали читави мини и цехове... На този фон колко струват обещанията на Бойко Борисов и верните му министри за увеличаване на доходите и за постепенното излизане от мъртвата хватка на мизерията?

Автор, Ева Костова, в-к "Дума"