Забравената България
Секция: Коментари
16 Май 2017 10:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Забравената България

/КРОСС/ Какво означава, когато Путин и Си Дзинпин разговарят с лидерите на околни нам държави за общи глобални и регионални проекти, а България не присъства ? Най-малкото, каквото и да бъде решено, то няма да вземе предвид нашите интереси. Даже по-вероятно ще изглежда решенията да се вземат срещу нашите интереси.

Отсъствието ни от форума в Пекин е твърде неприятно подсещане, че дори и съседите ни не смятат за нужно да се съобразяват с нас. Те, а като че ли и Русия и Китай, ни считат дотолкова васална държава, че видимо смятат диалога с България за губене на време. По-лесно би им било да поискат от Вашингтон нещо, щом се отнася до българска територия, отколкото да си губят времето в празни приказки тук. Знаят, че Борисов така и така пак ще иска разрешение от САЩ или, ако е за някоя дреболия, от Германия. И колкото и някое предложение да изглежда изгодно за нас, той ще го провали, за да го преотстъпи на Турция.

Някой ще каже - ами не са ни поканили. Предишният абзац обяснява защо не е имало смисъл да ни канят.

Иначе разглежданите въпроси са били от жизнено значение за нас и икономиката ни. Не може Русия, Китай и азиатските лидери да разискват с Ердоган, Ципрас и Вучич, с премиерите на Унгария и Полша и с президента на Чехия трансконтиненталните коридори и ние да се правим, че сме на Луната. Заобикалянето на България от големите енергийни и транспортни магистрали и изтикването ни в дъното на световната карта е пряко следствие от политиката на последните 4-5 правителства, три от които се водят Борисови.

Форумът в Пекин показа няколко важни неща. Русия, Китай и азиатските икономики настъпват към Европа, безсилна да направи каквото и да е. За Ципрас и Ердоган бе много полезно да разговарят в Пекин, сами или в по-широк кръг, с общи приятели. За Сърбия бе много важно да ни изтика от сметките. За Чехия, Полша и Унгария срещата бе сигнал към Германия и Франция, че няма да се оставят да бъдат второ качество европейци и имат силни козове в ръцете си. За България тази среща показа в в каква международна изолация сме изпаднали и колко мнението ни е без никакво значение, даже и в регионален план.

Васил Василев, Фейсбук