Децата и младежите в Европа са все по-затлъстели
Секция: Здраве
17 Май 2017 08:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Децата и младежите в Европа са все по-затлъстели

/КРОСС/ Един на всеки трима юноши в Европа е с наднормено тегло или затлъстяване. Това показва ново изследване, цитирано от ДПА.

Липсата на физическа активност, лошите хранителни навици и някои икономически фактори, са виновниците за увеличаването на затлъстяването. Това показва доклад, разпространен от европейската служба на Световната здравна организация (СЗО) в Копенхаген.

В 16 от 27 изследвани държави между 2002 и 2014 г., разпространението на затлъстяването се е увеличило, особено в Източна Европа, сочи изследването.

Изключенията са сред 13-годишните момчета в Норвегия и 11-годишните момичета в Испания.

Здравословните проблеми, свързани със затлъстяването, включват увеличен риск от развиване на диабет тип 2, хипертония и сърдечни заболявания.

Липсата на физически упражнения и заседналият начин на живот - основно седене и гледане на телевизия или игри, сърфиране в интернет или извършване на друга дейност на компютър - заедно представляват вторите най-често срещани занимания сред младежите, което представлява 60% от времето им в будно състояние.

Друга констатация в изследването е, че младите хора в Европа често консумират големи количества бърза храна и подсладени със захар напитки, както и че прекарват по-малко време в хранене със семейна храна в сравнение с предишните поколения.

Повечето млади хора нямат да преодолеят затлъстяването с течение на възрастта: около четирима на всеки петима затлъстели младежи, ще продължат да имат проблеми с теглото и като възрастни. Това предупреждение отправи ръководителят от регионалния офис на СЗО по програмата за храненето, физическата активност и затлъстяването.

Насърчаването на по-здравословни диети - включително повече плодове и зеленчуци, повече физически дейности, както и насочването към високорискови групи в местни общности са сред препоръките.