Без сближаване на позициите между Тръмп и Ердоган
Секция: СВЯТ
17 Май 2017 08:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Без сближаване на позициите между Тръмп и Ердоган

/КРОСС/ Президентите на съединените щати и Турция Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган си обещаха да намалят напрежението между двете съюзни държави. Проблем остава американската подкрепа за сирийските кюрди, които се бият срещу "Ислямска държава", но са врагове на властта в Анкара, предава БНТ.

Срещата между Доналд Тръмп и Реджеп Тайп Ердоагн беше приятелска и двамата сипеха похвали и мили думи един към друг. Чуха се думи като "скъп приятел", "силен съюзник", "исторически обрат в отношенията", "непобедим съюз". Но това бяха думите на повърхността, иначе от изказванията и на Тръмп, и на Ердоган пролича, че няма сближаване на позициите между тях, особено по отношение на борбата с тероризма.

Още преди да се качи на самолета за Вашингтон Ердоган е цитиран да казва: "Или сме стратегически партньори и вземаме решенията заедно, или всеки тръгва по своя път".

Кой е най-трънливият проблем между двамата?

Най-трънливият проблем между двамата е стратегията за борба с "Ислямска държава" в Сирия. Само седмица преди посещението на Ердоган във Вашингтон Белият дом обяви, че ще продължи да финансира кюрдските сили за защита на народа в Северна Сирия.

А за Турция те са част от организацията ПКК, организацията на кюрските сепаратисти, които организират серия от атентати в Турция.

В изказванията на двамата не пролича сближаване в тази позиция. Доналд Тръмп заяви, че подкрепя Турция в борбата срещу терористични организации като "Ислямска държава" и ПКК, но пък Ердоган не осъди по никакъв начин решението на САЩ да продължат да финансират кюрските бойци в Северна Сирия.

Какво накара Ердоган да замлъкне и да преглътне това решение на Белия дом?

Това е въпрос на договорки, на които ние не станахме свидетели от изказванията на Ердоган и Тръмп, но според съобщения в турски и американски медии става въпрос за обещана подкрепа на американците за борбата на турското разузнаване, за подкрепа на ударите на Турция срещу ПКК в Ирак, за договорки кой ще контролира град Рака.