СДВР: Целият наличен състав ще следи за реда по време на баловете
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Май 2017 11:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СДВР: Целият наличен състав ще следи за реда по време на баловете

/КРОСС/ Целият наличен униформен и оперативен състав ще бъде ангажиран във връзка с обезпечаването на мероприятията. Това заяви комисар Борислав Муеров - началник на отдел „Охранителна полиция" в Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР), по време на брифинг, свързан с предприетите мерки за охрана на обществения ред и организацията на движение по време на абитуриентските балове.

„В СДВР предварително сме създали необходимата организация, като сме провели предварителни срещи с училищните ръководства на всички училища. Взели сме всички превантивни мерки с управители на заведения, където ще има организирано посещение, както с отговорниците на охранителни фирми, които обезпечават училищата и увеселителните заведения", поясни комисар Муеров.

Той подчерта, че според заявките 124 училища в София ще имат абитуриентски балове, а столицата ще бъде разделена на 4 оперативни района. „Първият оперативен район ще бъде около храм-паметника „Св. Александър Невски" и прилежащата територия. Там ще бъдат екипи на „Пътна полиция", моторизирано звено „Сигма" и „Оперативно обезпечаване".

Вторият оперативен район ще включва маршрутите на придвижване, съгласно заявеното от училищните ръководства за периода от 23 до 30 май. Най-голямо натоварване ще има от 23 до 28 май", поясни комисар Муеров. По думите му третият и четвъртият оперативен район са територията около училищата и заведенията. „Като основни маршрути по съпровод на абитуриенти ще бъдат булевардите „Тодор Александров", „Сливница", „Цариградско шосе", „България", „Княгиня Мария Луиза", „Илиянско шосе", „Цар Борис III", „Александър Малинов", „Владимир Вазов" и „Ломско шосе", изброи комисар Муеров.

На територията на столицата ще бъдат създадени и мобилни групи, които да следят за употреба на пиротехнически изделия. „Те се делят на два класа. Клас I - свободно се продава на пазара. Клас II -може да се използва само от професионално обучени специалисти. Независимо, че се изделията от Клас I се продават свободно, същите са забранени за употреба на места като градски транспорт, МПС, молитвени домове, храмове, лечебни заведения, училища", разясни още Муеров и подчерта, въпреки употребата им на свободен режим, нарушителите ще бъдат санкционирани, ако се използват на такива места.