Нено Димов стартира одит на зелени проекти
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Май 2017 18:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нено Димов стартира одит на зелени проекти

/КРОСС/ Министърът на околната среда и водите Нено Димов разпореди да се проведе пълен одит на всички проекти, провеждани от зелените организации. Проверката е назначена по депозирани сигнали в министерството.
Това стана ясно по време на посещението на министъра в Бургас, където той разговаря с кмета на областния град.

Димов уточни, че всъщност проверката е започнала вчера с негова заповед. Тя се извършва от Инспектората на министерството.

Последният постъпил сигнал е за Поморийското езеро, съобщи пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Все пак Димов заяви, че не може да прави предварителни констатации. Ако се установи нарушение, по случая ще бъдат сезирани компетентните органи.

Припомняме, че още при назначаването на министър Нено Димов природозащитни организации предупредиха, че очакват неприятни изненади най-малкото поради позицията му на невярващ в глобалното затопляне.
Първият протест по време на мандата на правителството "Борисов - 3" беше организиран от зелени и еколози и беше насочен срещу предложени от ГЕРБ промени в закона за земеделските земи, които засягат и статута на земите по Черноморието.

На другия ден след протеста от ГЕРБ изтеглиха законодателството. Проверката си Нено Димов е започнал в същия ден.

В същото време министърът заплаши със затваряне бургаското предприятие "Кроношпан България", ако до 30 юни не спази предписаните краткосрочни мерки, свързани с чистотата на въздуха, съобщава БНТ. През март месец имаше многобройни сигнали, че производителят на плоскости от дърво и дървесни частица замърсява въздуха на бургазлии. Наложени са два срока - първият е до 30 юни, а вторият до 30 октомври. Двете дати са обвързани с различни мероприятия, които трябва да бъдат изпълнени, за да се спре замърсяването на въздуха.

„В противен случай заводът ще спре", каза Димов.