Посрещат фотоизложбата „Мост към Кристо” и едноименния филм в Рим
Секция: КУЛТУРА
19 Май 2017 10:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Посрещат фотоизложбата „Мост към Кристо” и едноименния филм в Рим

/КРОСС/ След успеха на фотографската изложба „Мост към Кристо" в България, експозицията за първи път ще бъде показана в чужбина. По покана на Българския културен институт в Рим, селекцията от любителски кадри на „Плаващите кейове", ще бъдат подредени в Дома на киното в италианската столица до края на май. Инициативата на БНТ1 и предаването „Денят започва с култура" започна през есента на 2016 година, провокирана от желанието да събере спомените на българите, които посетиха арт инсталацията на Кристо и Жан-Клод и в продължение на месеци споделяха в социалните мрежи своите снимки.

По време на Дните на българското кино в Италия ще се състои и италианската премиера на документалния филм на БНТ1, който даде име на фото-кампанията. „Мост към Кристо", чиято прожекция е на 28 май в Рим, ще бъде представен от автора - журналистката Евгения Атанасова-Тенева.

„Радостна съм, че филма се приема с такъв интерес и извън България. За мен работата на „Плаващите кейове" беше лично преживяване и изследователска работа. Щастлива съм, че разказът ми за творбата на Кристо и Жан-Клод докосва хората, вече година след приключване на проекта. Тези, които са посетили произведението, научават неговата невидима история, а хората, които са го пропуснали имат шанса да се докоснат до него през кадрите и да почувстват магията. Вълнувам се, че ще наблюдавам реакцията на италианската публика, която беше най-близо до творбата" - споделя Евгения Атанасова-Тенева.

Разказът й е от първо лице, тъй като журналистката беше един от стотиците международни работници на „Плаващите кейове". Повече от 10 години тя следи работата на Кристо и Жан-Клод, документирайки също така и проектите „Портите" в Централ Парк и „Големият въздушен пакет" в Оберхаузен. Евгения се среща неколкократно с твореца и разговоря с него за биографичната книга, която подготвя. Тя е близо и до финала на книга за проекта „Плаващите кейове". Филмът „Мост към Кристо" доближава зрителите не само до творбите, но и до личността на Кристо Явашев и неговите мисли за изкуството.

Режисьор на „Мост към Кристо" е Любомир Печев. Освен кадрите на оператора Недялко Данов, са използвани много любителски видеа, които показват процеса на работа. Във филма са представени и завладяващи фотографии от Волфганг Волц, както и снимки от личния архив на семейство Явашеви.

Филмът „Мост към Кристо" за първи път бе представен в чужбина в началото на февруари тази година в българския културен център в Берлин. Негови прожекции предстоят в още три немски града през май и октомври. По повод дните на българската култура документалната лента ще бъде представена в гр. Йена на 22 май, а седем дни по-късно (29 май) - и в Хановер. Филмът е поканен за прожекция и на 4 октомври в Гютерсло в рамките на Дните на европейска култура, където организаторите на местно ниво отреждат специално място на България и нейните творци.

На 29 юни филмът ще има премиера и в Словакия по време на престижния фестивал „Скулптура и обекти" в Братислава. Форумът съществува вече 22 години и събира творци от Централна Европа, за да представят произведенията си в най-добрите изложбени зали в словашката столица. Основател на фестивала е известният артист Виктор Хулик, излагал редом с Ман Рей, Дюшан и Джаксън Полак. На фестивала ще бъде подредена и експозиция с фотографии от „Плаващите кейове" на българина Калин Иванов, живеещ в Ню Йорк. Двете събития ще се проведат в Градската галерия на Братислава. В словашката столица ще гастролира и юбилейната изложба на специалност „Скулптура" на Националната художествена академия на България, която тази година отбелязва своята 120-годишнина.