„EVN България Електроразпределение“ е с ново име - „Електроразпределение Юг“
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Май 2017 11:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„EVN България Електроразпределение“ е с ново име - „Електроразпределение Юг“

/КРОСС/ Компанията е първото разпределително дружество в България, което изпълнява изискването на Директива 72/ЕС на Европейския парламент и българския Закон за енергетика за отделна идентичност на мрежовия оператор

Електроразпределителната компания в Югоизточна България „EVN България Електроразпределение" вече се казва „Електроразпределение Юг" (ЕР ЮГ). С промяната на името компанията става първото разпределително дружество в България, което изпълнява изискването на Директива 72 на европейския парламент и чл. 113а на българския Закон за енергетиката, който гласи, че: „Операторът на електроразпределителната мрежа в комуникациите си и при използване на търговската си марка не създава объркване по отношение на отделната си идентичност от частта на вертикално интегрираното предприятие, осъществяваща доставки на електрическа енергия".

Заедно с новото име компанията има ново лого и интернет страница www.elyug.bg, която съдържа цялата информация за разпределителната мрежа в Югоизточна България. Страницата www.evn.bg продължава да функционира с информация за останалите компании от групата на EVN в България.

Лицензионните задължения на „Електроразпределение Юг", нейните предмет на дейност, организация на работа, клиентско обслужване, поддръжка на мрежата и реакция при аварии остават непроменени.

Няма промяна в Общите условия на компанията, нейните точки за контакт и адреси по места. Телефонът за връзка при аварии остава непроменен: 0700 10007, като се променя само имейлът за контакт: info@elyug.bg.

Няма промяна в издаването, местата и начините за плащане на фактурите за електроенергия за клиенти на регулиран пазар в Югоизточна България. Фактурите продължават да се издават от крайния снабдител - „EVN България Електроснабдяване", както и досега. Непроменен остава и телефонът за информация за фактури към EVN България Електроснабдяване: 0700 17777.

Новото наименование не засяга собствеността на „Електроразпределение Юг" ЕАД, което продължава да бъде съществена част от ангажимента на концерна EVN към развитието на енергийния сектор в България.

Инвестираните от EVN средства само в разпределителната мрежа в Югоизточна България от 2005 г. досега са над 1,3 милиарда лева. А общите инвестиции на EVN в България досега са над 1,5 милиарда лева.

За това време компанията постигна едни от най-впечатляващите резултати в сектора:
o През 2017 г. технологичният разход беше намален под 10% от близо 20% при приватизацията през 2005 г., което води до реално спестени разходи за цялата система.
o Сигурността на мрежата и намаляването на аварийността бяха постигнати с изграждането на нови и рехабилитирането на 19 660 км от близо 60 000 км електропроводи.
o Общо 6760 км линии бяха положени под земята, за по-висока надеждност при тежки атмосферни условия.
o Общо 2433 нови трафопоста и възлови станции бяха изградени, заедно с 3 мобилни и 2 стационарни електрически подстанции.
o Акцент през последните години е разширяването на системата за дистанционно отчитане на електрическата енергия в Югоизточна България, която вече включва над 600 000 дистанционни електромера. Така компанията съществено допринася за подготовката на сектора в процеса на либерализация на пазара в България.