Мимикрия ли е правосъдната реформа, спорят Панов, Захариева и Цачева
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Май 2017 11:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мимикрия ли е правосъдната реформа, спорят Панов, Захариева и Цачева

/КРОСС/ "Всякакви интерпретации за лични конфликти между мен и главния прокурор намирам за неоснователни, както и внушения за политика също", каза председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в изявление в Министерски съвет след срещата му с премиера Бойко Борисов.

"Срещата беше по моя инициатива и благодаря, че я осъществихме. Това е нормален и социален диалог", каза още Панов, цитиран от „24 часа"..

"За мен е очевидно, че темата за конституционни промени трябва отново да бъде поставена и да кажем, че без реформа в прокуратурата не може да се случи. Дадох примери с различни казуси в миналото, които коментирахме заедно като Костинброд, подслушването на премиера в неговия дом, КТБ, ЦУМ-гейт, които сочат, че всеки трябва да носи отговорност", допълни Панов и изарзи своето мнение относно съдебната реформа, като дори нарече стореното до този момент "мимикрия".

„Определено реформата в съдебната система трябва да бъде в дълбочина. Такава за съжаление не се случи, ето защо, запознавайки премиера с констатациите на европейските експерти, моля темата отново да бъде въведена и в парламента. Очаквам и настоявам да имам среща с президента", каза Панов и повтори.

„В дълбочина реформа трябва да бъде направена. По никакъв начин не трябва да се политизира и да се представя като личен конфликт".

Констатацията, че реформата не се е случила обаче не се понрави на бившия правосъден министър и настоящ вицепремиер по правосъдие Екатерина Захариева. Тя също бе на срещата, както и настоящият министър на правосъдието Цецка Цачева и началникът на кабинета Румяна Бъчварова.

„Мимикрия на реформа не сме правили", отсече Захариева.

„Нашият призив е нека да работим заедно. Нека да гледаме в една посока и нека възможно най-бързо да намалим напрежението, за да осъществим тези реформи, не защото имаме 17 препоръки, а защото българските граждани очакват и немогат повече да чакат справедлива съдебна система", каза още вицепремиерът.

„Беше общо споделено мнението, че това е една от най-важните реформи, защото българските граждани очакват справедливост. Очакват бързина и ефективност в съдебната система", заяви Захариева и напомни, че правителството е поело ангажимент да възможно най-скоро да се изпълнят 17-те препоръки от доклада на ЕК.

"В никакъв случай не бих могла да приема, че това, което е направено до момента - промяната на Конституцията, с която се постигнаха много важни и значими неща като прекия избор на съдиите, прокурорите и следователи, повечето отговорности на Инспектората, завишените изисквания към магистратите, да се омаловажа и да се нарича мимикрия", коментира Цецка Цачева.

Тя се обърна и директно към Панов и неговите виждания за реформите.

„Днес аз апелирах за повече конкретика в това, под което г-н Панов разбира да се работи в дълбочина за съдебната реформа. Какво се разбира под дълбочина на реформата? Всички останали трябва да сме наясно, че само с понятия бланкетни и общи формулировки ние рискуваме да останем там, където сме в момента. Постигнахме съгласие в г-н Панов. Излизайки оттук аз съм готова той да предложи конкретните текстове, които да се обсъдят в работен порядък и те да станат законодателна инициатива", допълни министър Цачева.