Тръмп стартира първото си задгранично пътуване като президент на САЩ
Секция: СВЯТ
19 Май 2017 14:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тръмп стартира първото си задгранично пътуване като президент на САЩ

/КРОСС/ Доналд Тръмп започна първото си задгранично пътуване като президент на Съединените американски щати, напускайки Белия дом в момент, в който Вашингтон е затънал в купчина от спорове, които някои политици сравняват по мащаб с аферата "Уотъргейт", довела до оставката на Ричард Никсън, коментира радио Voice of America.

„Гледаме напред, оставяйки цялата тази ситуация зад нас", коментира пред журналисти Тръмп в навечерието на отпътуването си.

И така, ето ги първите задгранични спирки на 45-тия президент на САЩ - Саудитска Арабия, Израел и Ватикан, три държави, сакрални за три от най-значимите религии.
В Саудитска Арабия Тръмп ще изнесе реч за исляма пред мюсюлмански лидери. След това президентът на САЩ ще се спре в Израел - при това на фона на твърденията, че Тръмп е разкрил израелска разузнавателна информация на официални лица от Русия.

Американският държавен глава ще се срещне също и с папа Франциск във Ватикана. Предстоятелят на Католическата църква увери, че няма да съди Тръмп, преди да се види с него.

Следваща спирка на Тръмп след Италия ще бъде Белгия, където ще се проведе среща на върха на лидерите на държавите от НАТО. И накрая републиканецът ще се отправи към Таормина, остров Сицилия, за да участва във форума на Г-7.