Турция атакува опозиционен вестник
Секция: СВЯТ
19 Май 2017 15:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция атакува опозиционен вестник

/КРОСС/ Турските власти издадоха заповед за арест на собственика и на трима служители на опозиционен вестник. Това съобщи източник от полицията и изданието, цитирани от Ройтерс.

Действията на правителството са част от продължаващата кампания срещу медиите.

Четиримата са обвинени в извършване на престъпления от името на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. Живеещият в изгнание в САЩ проповедник е обвиняван за неуспешния опит за преврат през юли 2016 г.

Турската полицията е претърсила жилищата на собственика и на тримата служители на вестник "Сюдзю" (Sozcu), който критикува президента Реджеп Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието. Също е задържан интернет редакторът на вестника, поясни източникът от полицията.

Той добави, че собственикът на вестника в момента е в чужбина.

Държавната Анадолска агенция информира, че обвиненията срещу четиримата включват опит за "убийство на президента" и "въоръжено въстание против правителството на Турция".

Метин Йълмъз, главният редактор, потвърди полицейската акция, но отхвърли обвиненията, подчертавайки, че вестникът отдавна критикува Гюлен и поддръжниците му.

"Единственото нещо, което правим, е журналистика. Но и това в тази страна вече е престъпление. Разкриването на истината, критикуването и писането на истории - всичко това е престъпление", добави той.

От юли 2016 г. турските власти са затворили повече от 130 медии и са вкарали в затвора повече от 150 журналисти.