Огромни очаквания към българското кино на „Златната липа“`2017
Секция: КУЛТУРА
19 Май 2017 16:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Огромни очаквания към българското кино на „Златната липа“`2017

/КРОСС/ Най-голям зрителски интерес към филмите от програмата на V-тото издание на фестивала за ново европейско кино „Златната липа"`2017 има към българските заглавия. Почитателите на седмото изкуство живо се интересуват какво ново се задава на българския кинохоризонт.

По време фестивалните дни от 3 до 7 юни ще бъдат представени 7 български заглавия. За първи път фестивалът ще бъде открит с български филм и то чисто нов - непоказван досега в България. Това е лентата „12 А", режисирана от Магдалена Ралчева - създател и директор на фестивал „Златната липа". Официалната българска премиера на филма ще бъде чак на 14 септември, когато ще тръгне по кината. Така старозагорци и гостите на фестивала ще имат привилегията да го изгледат първи и то напълно безплатно.


„12 А" е своеобразно продължение на „11 А" с Яна Маринова, който българската публика хареса изключително много. В „12 А" в ролята на учителката влиза Радина Кържилова, чиято героиня се връща в училище след едногодишно прекъсване. Изправена пред предизвикателствата на ученици и учители, и без подкрепа у дома, тя достига границата на психическата и професионална издръжливост. Там, където много други се отказват. Филмът ще бъде прожектиран веднага след церемонията по откриване на фестивала на 3 юни с начало 17,30 часа.

„Маймуна" (2016) на режисьора Димитър Коцев-Шошо е другото интересно българско заглавие, което киноманите ще гледат в извънконкурсната програма на „Златната липа". Сред актьорите блестят имената на Юлиян Вергон, Александра Костова и Радина Боршош. Историята е за две сестри - тийнейджърки, чието безгрижно ежедневие е прекъснато от събитие, което ги изправя пред отговорността да вземат решения, от които може да зависи нечий живот.

Българското документално кино ще представи 4 интересни истории. Първите две филма разказват за чудаци, които повеждат смела, почти донкихотовска битка за запазване на значимото историческо минало на България. „От признателните потомци" (2016) е документален филм на режисьора Стефан Командарев, посветен на необичайната фигура на Георги Шопов - човек, който използва всеки момент от свободното си време, за да се грижи за изоставените гробове на някои от най-великите българи в съвременната ни история.

Документалната лента „Сантиментална история" (2017) е режисирана от Ралица Димитрова. Филмът разказва за Методи - човек изтъкан от хиляди истории. като същински Ной, събира смисъла им в невидим сандък, в Музея на тавана, за да оцелеят. Но той не само съживява паметта за забравеното минало, но и отстоява отчаяни съвременни каузи. Яхнал гордо последното си завоевание - спасения от ръждата и забравата локомотив, Методи продължава по лъснатите релси към поредната битка.

„Поне за миг да полетя" (2016) на Галина Кралева е документална лента за живота и творчеството на актьора, режисьора, художника и аниматора ИванАндонов (1934-2011), оставил значима следа в българската култура, запомнен с неповторимия си талант да твори и да гори в изкуството. Разказът във филма е през очите на неговата съпруга Люба Маричкова. Във филма участват и обичаните актриси Илка Зафирова и Мария Статулова.

„Призвание актриса" (2016) е филм-портрет на режисьора Валентина Фиданова-Коларова, посветен на голямата българска актриса Гинка Станчева, която тази година празнува 85-годишен юбилей. Филмът ще разкрие пред зрителите живота и творчеството на звездата Гинка Станчева, разказани от самата актриса.