България се включва в Нощта на музеите
Секция: КУЛТУРА
20 Май 2017 09:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България се включва в Нощта на музеите

/КРОСС/ Европейската нощ на музеите ще проведе за 13-и път тази вечер (на 20 май). В нея ще се включат над 100 музея и галерии в страната, половината от които са в София. На 18 май отбелязахме Международния ден на музеите. Затова по традиция събитието се провежда всяка трета събота на месец май.

Златното съкровище от Над Сент Миклош ще може да се види в Националния археологически музей.

Автентични накити от племето масаи ще бъдат представени в Квадрат 500, непоказвани минерални образци пък ще зарадват посетителите в Музея „Земята и хората". Програмата е изключително разнообразна, разказва Мария Конакчиева от Френския културен институт. "Много интересно също ще бъде в Природонаучния музей, където ще бъде направен 3D принтване на кости", обясни тя.

Най-младият столичен музей - този за история на София, ще предложи на посетителите си ретро фото, а фантастични герои ще бродят из Националния етнографски музей. Входът е свободен и във Военноисторическия музей, и в Националния исторически музей.

В Нощта на музеите Националния литературен музей организира голямо литературно четене на съвременни поети в двора на къщата-музей "П. К. Яворов". В къщата- музей "Иван Вазов" ще бъдат изнесени малко познати снимки от семейния албум на Вазов, а в къща-музей "Никола Вапцаров" - оригинални ръкописни тетрадки и бележници на поета.

Европейската нощ на музеите ще бъде отбелязвана и в други градове в странта - в Ловеч с велообиколка на обектите на Регионалния исторически музей в общината, а в Сливен - с карнавал "Машината на времето". В него ще се включат хора, облечени в исторически костюми от различни епохи. За целта в рамките на месец музеите в града даваха безплатна консултация за облеклото.

От емблематичния за Сливен „Стар бряст" в 18.30 ще тръгне т. нар."историческото дефиле" по главната улица на града.

Идеята за Нощта на музеите идва от Франция през 2005 г., като още тогава се включва и нашата страна. Все повече музеи и галерии участват в инициативата, а посетителите само в София през миналата година са били над 100 хиляди, съобщава „Дарик".

Работното време на всички музеи и галерии тази вечер ще е различно. Програмата може да се види на сайта на Френския културен институт.