Божидар Димитров: Златните съдове от Над Сент Миклош са най-загадъчното българско съкровище
Секция: КУЛТУРА
21 Май 2017 14:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Божидар Димитров: Златните съдове от Над Сент Миклош са най-загадъчното българско съкровище

/КРОСС/ Съкровището от Над Сент Миклош си е цяла една отделна колекция. То е най-загадъчното българско съкровище. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус" Божидар Димитров - историк и директор на Националния исторически музей, във връзка с новоиздадената от музея книга, посветена на златното съкровище от Над Сент Миклош.

Проф. Димитров обясни, че книгата е част от поредицата, която съдържа 55 луксозни книги, в които Националния исторически музей публикува отделните си колекции.

„Загадките, които задава съкровището са няколко. Първо - на кого е? Второ - датировката. Трето - защо в него са преплетени езически и християнски моменти?", обясни историкът.

Той разказа, че съкровището е открито в Трансилвания.

„Това е румънска област в момента, но през XVIII и XIX век е било част от територията на Хабсбургската монархия, която познаваме още като Австро-Унгария. По случайно съвпадение е намерено от двама българи, мигранти от местната българска общност в Банат. Те са го изкопали 1799 година, съдържало е 23 съда с общо тегло 9,925 кг. Почти 10 кг чисто злато. Богато е украсено е и не е попаднало веднага в музей. Двамата българи са започнали да го продават на части на двама други православни търговци, българи. Те са мъчили да го продадат където могат, разбира се по-скъпо от цената, на която са го купили", обясни проф. Димитров.

По думите му някои от съдовете са продадени в Санкт Петербург, друга част - във Виена и Будапеща.

„Най-накрая властта се е заинтересовала и изпратила разследващи органи, които са успели да го съберат цялото, откупувайки частите", разказа директорът на НИМ.

„То се състои от големи и добре украсени с образи кани и по-малки съдове, които имат само орнаментална украса, но също богата. На едната кана е изобразен воин, който язди на кон в типична прабългарска униформа. Той държи отрязаната глава на враг. Мнозина са искали да видят изобразен кан Крум на тази сцена и са смятали, че съкровището е на негов наследник. Знаете, че има предположение, че кан Крум е родоначалник на нова династия, дошла от отвъд дунавските български земи. Това също е и сюжет от иранската митология", допълни още той.

Според проф. Димитров има и други изображения, които също свидетелстват, че съкровището по-скоро има връзка с иранската митология.

„Това не означава, че съдовете са правени в Иран, по-скоро е потвърждение на тезата, изказана още от проф. Добрев и поддържана от много млади български учени, че прабългарите не са от тюркски, а от ирански произход. Съкровището има и няколко надписа, които са доста озадачаващи. Там се споменава за някой си жупан Бутаул, който може би е собственик на съкровището. Жупан е сериозна титла. Озадачаващо е също така и странното съчетание на елементи от християнската религия, например големи кръстове. Както и надписи, започващи с кръст. Трудно може нещо от надписите да се разбере, освен че притежателите имат прабългарски имена", допълни проф. Димитров.

Той разказа още, че учените в миналото са смятали почти на 100%, че съкровището е българско, но напоследък местни унгарски националисти твърдят, че по-скоро е аварско, дори унгарско.

Според директора на НИМ съкровището очевидно е от онзи преходен период за България, когато част от населението вече е християнско, а друга част все още е езическо.

„Вярвали са в различни вери и за това съкровището, така да се каже, е задоволявало всички вкусове на епохата. Би трябвало някъде в началото на 60-те години на IX век да се датира", подчерта историкът и напомни, че оригиналът на съкровището се намира във Виена, а НИМ притежава музейно копие, подарък от австрийския канцлер Бруно Крайски при едно от посещението му в България.