Ангелкова иска да махне прекатегоризацията на хотели и ресторанти
Секция: Туризъм
22 Май 2017 10:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ангелкова иска да махне прекатегоризацията на хотели и ресторанти

/КРОСС/ Министърът на туризма Николина Ангелкова предложи на представителите на бизнеса да бъде премахната прекатегоризацията на местата за настаняване и заведенията за хранене.

"Считам, че хотелиерите и ресторантьорите, които работят и спазват закона, трябва да бъдат облекчени, а не на всеки 5 години да подготвят огромен обем документи", заяви Ангелкова пред БНТ.

По думите ѝ намаляването на административната тежест за бизнеса ще е един от основните ангажименти на това правителство. В тази връзка Николина Ангелкова посочи, че се обмисля възможността категоризацията на местата за настаняване да бъде комплексна, а не да се категоризират отделните обекти вътре в комплексите. По този нямало вече да има хотели с 4 звезди, чийто ресторанти да са с по 2 звезди.

Според Ангелкова предвидените промени ще спестят на бранша време и средства. Тя добави и че ще има и допълнително облекчение - част от документите, които се изискват от бизнеса, ще бъдат набавяни по служебен път от екипа на Министерството на туризма.

Министърът сподели и акцентите на програмата за национала реклама през 2018 г. - реклама по целеви пазари, съвместна работа с водещи туроператори, представяне на България на международни туристически изложения и тематични форуми.

По думите на Ангелкова основният целеви пазар за страната ни ще бъде насочен към гражданите на Русия. Тя спомена, че вече е предложила на руския посланик Анатолий Макаров да посетят заедно националните курорти и детските лагери, за да се увери, че те са в готовност за сезона.

Министерството на туризма ще се средоточи и върху регулирането на националните курорти. Според Ангелкова е важно да има еднакви правила за всички.

Относно контролните дейности по морските плажове, министър Ангелкова коментира, че телефонът за подаване на сигнали в Министерството на туризма вече функционира.

През това лято ще се правят съвместни изненадващи проверки с КЗП, Агенцията по безопасност на храните и РЗИ. По информация от МВР и през този летен сезон ще има съвместни патрули с Румъния и Чехия. Министърът на туризма потвърди, че всички институции работят целенасочено, за да бъдат в максимална степен гарантирани сигурността и спокойствието на туристите.