Първият български космонавт е приет в болница (обновена)
Секция: Здраве
22 Май 2017 10:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първият български космонавт е приет в болница (обновена)

/КРОСС/ Първият български космонавт Георги Иванов е приет тази сутрин във ВМА, в интензивното отделение, съобщава БНТ. От пресцентъра на болничното заведение съобщиха по-рано, че най-вероятно става въпрос за инсулт.

Пред журналисти доц. Евлина Одисеева, началник на Клиниката "Интензивно лечение" към ВМА заяви, че състоянието му вече е стабилно. Лекарите са го поставили медикаментозен сън. На Иванов е поставена диагноза исхемичен мозъчен инсулт, предстоят още изследвания. Ще му бъде направен и скенер, след като минат 24 часа от поставянето му в медикаментозен сън.

Иванов се е почувствал зле в 5 ч. сутринта. Вчера вечерта той е имал битов инцидент, при който е получил травма на раменната става и лек удар на главата.

Георги Иванов е български офицер, генерал-лейтенант, първият български космонавт. Роден е в Ловеч на 2 юли 1940 година. На 1 март 1978 г. e избран за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос. На 10 април 1979 г.,е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33", с международен екипаж, с командир на полета Николай Рукавишников.

В Космоса Георги Иванов прекарва 1 ден, 23 часа и 1 минута.

Иванов е бил народен представител в 8 и 9-то народни събрания (1981 - 1990) и 7 Велико народно събрание (1990 - 1991).